Jagody Goji wprost z krzaczka - jak uprawiać kolcowój chiński w ogrodzie i na działce?
Jagody Goji uważane za najzdrowsze owoce świata – to owoce kolcowoju chińskiego, krzewu z rodziny psiankowatych. Jagody Goji: charakterystyka i uprawa rośliny. Jak uprawiać kolcowój chiński w ogrodzie i na działce.
Autor: GettyImages
Uprawa kolcowoju chińskiego, znanego jako jagody Goji, nie jest trudna
Spis treści
- Jak wygląda kolcowój chiński?
- Jagody Goji - owoce kolcowoju chińskiego
- Jak uprawiać jagody Goji?
- Kiedy i jak przycinać jagody Goji?
Kolcowój chiński (Lycium chinense) to gatunek z rodziny psiankowatych, blisko spokrewniony z kolcowojem pospolitym. Kolcowój chiński pochodzi z Azji. Obecnie jest uprawiany w wielu krajach świata.
Jak wygląda kolcowój chiński?
Kolcowój chiński to mocno rozgałęziony krzew o przewieszającym się pokroju, dorastający do 1–2 m wysokości, o pędach pokrytych cierniami (długości do 2 cm). Ciemnozielone liście kolcowoju chińskiego są sztywne, lancetowate, wąskie, mają do 6 cm długości i wyrastają na pędzie naprzemiennie, pojedynczo lub po 2–5.
Kwiaty kolcowoju chińskiego są miododajne, mają dzwonkowaty kształt, są fioletowe i niewielkie (1–2 cm długości). Kolcowój chiński kwitnie od czerwca do września.
Jagody Goji - owoce kolcowoju chińskiego
Owoce kolcowoju chińskiego są znane jako owoce Goji, a częściej jako jagody Goji. To podłużne czerwone jagody (dorastające do około 2 cm długości).
Jagody Goji od dawna są stosowane w medycynie naturalnej, ponieważ są bogate w składniki odżywcze i mają właściwości zdrowotne.
Jak uprawiać jagody Goji?
Kolcowój chiński można z powodzeniem uprawiać w ogrodzie przydomowym bądź na działce. Roślina jest odporna na mróz, ale także na suszę czy wysoką temperaturę, a także zanieczyszczenie powietrza. Znosi także nadmierną wilgoć.
Kolcowój chiński nie ma wysokich wymagań uprawowych. Uprawa kolcowoju chińskiego może być prowadzona w formie krzewów lub drzewek do wysokości 1,5 m.
Najlepiej uprawiać jagody Goji na glebach żyznych i przepuszczalnych. Roślina nie znosi podłoża gliniastego, ciężkiego i podmokłego. Każdej wiosny należy ją przyciąć, aby się lepiej rozkrzewiła. Stanowisko do uprawy jagód Goji powinno być dobrze nasłonecznione i ciepłe.
Roślina owocuje w 2.–3. roku po posadzeniu.
Kolcowój chiński korzystnie reaguje na stosowanie nawozów organicznych.
Choć kolcowój chiński jest rośliną mrozoodporną, to warto młode rośliny okryć na zimę włókniną, a starsze krzewy obsypać niedużym kopcem ziemi. Do zabiegów pielęgnacyjnych, które warto stosować należy też ściółkowanie podłoża zabezpieczające uprawę przed nadmiernym zachwaszczeniem i zbyt dużą utratą wody.
Kiedy i jak przycinać jagody Goji?
Kolcowój rośnie dość silnie, dlatego wymaga cięcia i formowania, co wpływa na lepsze plonowanie. Przez pierwsze dwa sezony krzewy przycina się wczesną wiosną, a w kolejnych latach po zbiorze owoców. Krzewy jagody Goji warto silnie przycinać wiosną przez pierwsze 2 lata po posadzeniu. Każdorazowo skracamy mniej więcej 1/3 długości pędów. Cięcie pobudza wzrost i zwiększa plonowanie w kolejnych latach. Starsze krzewy można lekko przycinać, ale już po zbiorach owoców.
Polecany artykuł: