Tymianek – uprawa w ogródku ziołowym. Jak uprawiać tymianek i jak zbierać ziele tymianku
Tymianek pospolity, zwany też macierzanką, to roślina lecznicza znana ludzkości od tysięcy lat. Tymianek z powodzeniem możemy uprawiać w ogrodzie. Uprawa tymianku i zbiór surowca zielarskiego. Zastosowanie i właściwości tymianku pospolitego.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Tymianek należy uprawiać na stanowiskach słonecznych i ciepłych
Tymianek pospolity (łac. Thymus vulgaris) to niewielka krzewinka, dorastająca do 30 cm wysokości. Z reguły uprawia się ją dla celów leczniczych i kulinarnych. Roślina nie stwarza problemów w uprawie, o ile zapewni się jej odpowiednie warunki.
Macierzanka tymianek lub tymianek pospolity (łac. Thymus vulgaris) jest rośliną leczniczą, znaną i stosowaną już od czasów starożytnych. Rzymscy żołnierze kąpali się w naparach z ziela dla nabrania tężyzny. Grecy stosowali je jako środek moczopędny. W średniowiecznych klasztorach tymianek uprawiano dla uniwersalnego zastosowania.
Spis treści
- Warunki uprawy tymianku
- Tymianek – uprawa
- Tymianek – zbiór surowca zielarskiego
- Skład i zastosowanie ziela tymianku
- Przeciwwskazania do stosowania tymianku
- Zobacz film: Jak uprawiać tymianek w ogrodzie
Warunki uprawy tymianku
Tymianek powinno się uprawiać na stanowiskach słonecznych i ciepłych. Preferuje gleby przepuszczalne (i jednocześnie umiarkowanie wilgotne), zasobne w wapń, o pH 5,5–6,5. Nie należy uprawiać go na glebach zbyt suchych, podmokłych i kwaśnych. Podłoże przed siewem lub sadzeniem tymianku warto wymieszać z nawozem organicznym.
>>Przeczytaj też: Skąd wziąć nasiona i sadzonki ziół
Tymianek – uprawa
Tymianek pospolity najczęściej uprawia się z nasion wysiewanych wprost do gruntu od kwietnia do maja. Odległość między rzędami powinna wynosić 40 cm a głębokość siewu 0,5–1 cm. Najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym po wschodach jest odchwaszczanie i spulchnianie gleby. Roślinę warto nawozić (jeśli wcześniej nie zastosowaliśmy nawozu organicznego) od później wiosny do końca lata. Podlewanie tymianku wykonuje się w czasie długo utrzymującej się bezdeszczowej pogody. Przed nadejściem zimy rośliny warto na wszelki wypadek roślinę okryć. Tymianek uprawiany w pojemnikach zaleca się przenieść do chłodnego pomieszczenia.
Jak założyć ogródek ziołowy. Zioła w ogrodzie - poradnik >>>
Tymianek – zbiór surowca zielarskiego
Surowcem leczniczo-kulinarnym jest ziele tymianku (niezdrewniała łodyga z liśćmi i rozkwitającymi kwiatami), ścinane na początku kwitnienia na wysokości 10–15 cm. W pierwszym roku uprawy ziele ścina się tylko raz, w kolejnych latach cięcie wykonuje się dwukrotnie w sezonie . Zabieg nie powinien być przeprowadzany zbyt późno, gdyż zmniejszy to tolerancję rośliny na niską temperaturę zimą. Pozyskane ziele należy suszyć w warunkach naturalnych – w ciepłym, przewiewnym i zacienionym miejscu.
Skład i zastosowanie ziela tymianku
Ziele tymianku zawiera m.in. olejek eteryczny (z głównym składnikiem: tymolem), flawonoidy, fenolokwasy, garbniki, saponiny, witaminę B i C oraz sole mineralne (znaczne ilości litu i glinu).
Bogaty skład chemiczny sprawia, że tymianek działa wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie, rozkurczowo, napotnie, przeciwzapalnie, wzmacniająco i uspokajająco. To uniwersalny środek, który można stosować pomocniczo przy leczeniu wielu chorób. Jest szczególnie przydatny dla osób borykających się z uporczywym kaszlem, bólem gardła, dolegliwościami układu pokarmowego, brakiem apetytu i infekcjami. Przemywanie twarzy naparem z tymianku może pomóc przy leczeniu trądziku.
Przeciwwskazania do stosowania tymianku
Tymianek nie powinien być stosowany regularnie przez dłuższy czas, np. kilkanaście tygodni. Substancje zawarte w zielu (m.in. tymol) są w mniejszych ilościach lekami, w większych natomiast działają toksycznie. Tymianku nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące matki.
Przeczytaj też: Jakie zioła uprawiać w ogrodzie. Wybór gatunków ziół >>>