Cięcie aronii jest bardzo ważne! Poznaj zasady cięcia aronii i najlepszy termin przycinania aronii

2023-02-20 13:09
Aronia
Autor: GettyImages Aby aronia tak owocowała, konieczne jest jej systematyczne cięcie

Cięcie aronii - kiedy najlepiej to zrobić? Prawidłowo przeprowadzone cięcie aronii to jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie tego krzewu. Dowiedz się, dlaczego należy ciąć aronię, poznaj termin i sposoby cięcia aronii. Cięcie aronii - poradnik.

Aronia czarna (łac. Aronia melanocarpa) znana też jako aronia wielkoowocowa, to jeden z najpopularniejszych krzewów owocowych. Uprawia się go zarówno na wielkoobszarowych plantacjach, jak i w przydomowych ogrodach. To krzew o gęstym, rozłożystym pokroju, osiągający zwykle do 3 m wysokości. Wykazuje naturalną tendencję do silnego krzewienia. Intensywnie owocuje już w 2.-3. roku po posadzeniu (owoce pojawiają się najczęściej na przełomie sierpnia i września). Gatunek jest łatwy w uprawie i z powodzeniem można go sadzić w ogrodach, nawet tych miejskich.

Spis treści

  1. Co zrobić, by aronia dobrze owocowała?
  2. Cięcie aronii - kiedy najlepiej to zrobić?
  3. Jak ciąć młodą aronię?
  4. Jak przycinać starsze krzewy aronii?
  5. Wycinanie odrostów korzeniowych aronii
  6. Cięcie odmładzające aronii

Co zrobić, by aronia dobrze owocowała?

Aby aronia dobrze plonowała i wytwarzała duże, soczyste owoce, należy zapewnić jej dobre warunki: słoneczne stanowisko (gatunek jest światłolubny), dostępność wody w każdej fazie rozwoju (trzeba aronię nawadniać, zwłaszcza latem), nawożenie (zwłaszcza nawozami organicznymi) oraz regularne cięcie. Ostatni zabieg jest koniecznością, gdyż nieprzycinany krzew osiąga znaczne rozmiary, wytwarza dużą ilość pędów z niekorzyścią dla kwiatów a później owoców. Przy dużym zagęszczeniu plon jest nie tylko mniejszy, ale owoce wolniej dojrzewają i są bardziej podatne na występowanie chorób grzybowych (np. szarej pleśni). Kilkuletni krzew może wytworzyć nawet 50-60 pędów w różnym wieku.

Cięcie aronii - kiedy najlepiej to zrobić?

Optymalnym terminem cięcia aronii (niezależnie od pory sadzenia krzewu) jest wczesna wiosna. Zabieg można przeprowadzać jeszcze w kwietniu. Dużo zależy od warunków pogodowych – zabieg warto wykonać, gdy pędy znajdują się jeszcze w stanie spoczynku i  nie widać jeszcze dobrze rozwiniętych pąków. Później cięcie może być mniej skuteczne – niekiedy wpływa niekorzystnie na owocowanie i przyczynia się do powstania zbyt wybujałych i słabo plonujących pędów.

Pewnym wyjątkiem od reguły jest skracanie pędów – tych, które pojawiły się już w okresie kwitnienia – w okresie letnim. Cięcie nie musi być przeprowadzane co rocznie, zaleca się jednak je wykonywać przynajmniej co 2-3 lata.

Przeczytaj też:

Jakie przetwory z owoców aronii? Mamy przepisy na sok, nalewkę, dżem z aronii >>>

Dlaczego aronia nie kwitnie? >>>

Jak ciąć młodą aronię?

Przed przystąpieniem do wykonywania zabiegu cięcia aronii warto zwrócić uwagę, że aronia najefektywniej plonuje na pędach 2-6-letnich. Dlatego prace należy wykonywać tak, aby nie dopuszczać do występowania w dużej ilości pędów starszych.

Pierwsze cięcie młodych krzewów aronii wykonuje się nad drugim lub trzecim oczkiem. W rezultacie roślinę skraca się o 1/3 do 1/2 wysokości. Takie niskie przycięcie pobudza roślinę do dobrego krzewienia. Należy przy tym usunąć pędy pokładające się i rosnące tuż przy ziemi.

Jak przycinać starsze krzewy aronii?

W kolejnych latach aronię tnie się pozostawiając 3-5 najsilniejszych pędów. 4-5-letnie okazy powinny być prowadzone w taki sposób, aby posiadały kilkanaście pędów. Należy przy tym usuwać pędy słabe, porażone przez choroby, rosnące pod nienaturalnym kątem i wrastające do wewnątrz. Korona powinna być na tyle luźna, aby promienie słoneczne bez przeszkód dostawały się do jej wnętrza.

Krzewy nie mogą rosnąć zbyt blisko siebie – odpowiednia odległość pomiędzy nimi w rzędzie wynosi 0,6-0,8 m (przy zbiorze mechanicznym) do nawet 1,5 m (przy zbiorze ręcznym). Odległość pomiędzy rzędami najczęściej ustala się na 4-4,5 m.

Warto wiedzieć
Aronia

Autor: GettyImages

Surowe owoce aronii nie są zbyt smaczne, dlatego robimy z nich przede wszystkim przetwory

Cierpkie owoce aronii wykorzystuje się m.in. do przyrządzania przetworów: win, soków i nalewek. Czasem sok dodaje się jako barwnik do tradycyjnych win. Owoce aronii to skarbnice witamin (C, E, B2, B9, PP) pomagające obniżyć ciśnienie krwi, poprawić ostrość widzenia, zwiększyć odporność organizmu i zredukować poziom cukru. Można je zbierać nawet po przymrozkach – wtedy mają nieco mniej cierpki smak.

Wycinanie odrostów korzeniowych aronii

Aronia wytwarza dużo odrostów korzeniowych – można je wykorzystać jako sadzonki lub wyciąć. Odrosty usuwa się, gdyż osłabiają roślinę, zagęszczają ją, utrudniają zbiór owoców oraz przeszkadzają przy zagospodarowaniu międzyrzędzi. W skrajnych przypadkach odrosty mogą doprowadzić do zasychania szkieletowych pędów owocujących.

Cięcie odmładzające aronii

Aronia może dawać dobry plon nawet przez kilkadziesiąt lat. Kluczem w takim przypadku (oprócz dbałości o jakość podłoża) jest wykonywanie cięć odmładzających. Starsze (7-8-letnie) pędy należy skrócić o co najmniej połowę długości. Skracanie wykonuje się nad krótkopędem lub odgałęzieniem bocznym.W przydomowych ogrodach aronię można ciąć nadając jej dowolny pokrój (oczywiście w miarę możliwości). Można dzięki temu uprawiać ją w krzewiastych kompozycjach jako żywopłot lub po prostu krzew ozdobny z owoców. Uzyskanie atrakcyjnego wyglądu będzie się jednak wiązać ze zmniejszonym owocowaniem.

Co wiesz na temat aronii?

Pytanie 1 z 8
Aronia to:
Dżem z aronii.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają