Porzeczka czarna ‘Ojebyn’ - Ribes nigrum ‘Ojebyn’

2020-07-16 15:44

Porzeczka czarna ‘Ojebyn’ to doskonała wczesna odmiana porzeczki uprawiana w sadach towarowych. Z uwagi na dużą odporność na mróz i wiosenne przymrozki oraz regularne i średnio obfite owocowanie, odmiana ta jest często uprawiana w ogrodach przydomowych.

Porzeczka czarna 'Ojebyn'
Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska Porzeczka czarna 'Ojebyn'

Krzewy porzeczek czarnych ‘Ojebyn’ rosną średnio silnie, mają pokrój kulisty, lekko wzniesiony, u starych krzewów rozłożysty. Wytwarzają liczne, grube pędy, średnio sztywne, które uginają się pod ciężarem dużych owoców.Owoce porzeczki czarnej ‘Ojebyn’ mają grubą skórkę i zielonkawy miąższ z lekkim różowym odcieniem. Słodko-winne owoce mają łagodny smak. Owoce nie nadają się do produkcji koncentratu i soków. Najlepiej spożywać je tuż po zebraniu. Owoce są wczesne, dojrzewają na początku lipca, 5–7 dni wcześniej niż porzeczka czarna odmiany ‘Ben Lomond’. Owoce zebrane są w krótkich gronach i długo utrzymują się na krzewie.Porzeczka czarna ‘Ojebyn’ wymaga słonecznego stanowiska. Gleba powinna być żyzna, średnio wilgotna o obojętnym pH. Krzewy porzeczki czarnej ‘Ojebyn’ są bardzo odporne na amerykańskiego mączniaka agrestu, ale wrażliwe na opadzinę liści i rdzę wejmutkowo-porzeczkową. W latach wilgotnych owoce porażane są przez szarą pleśń. Krzewy tej odmiany porzeczki czarnej są bardzo wytrzymałe na mróz, a pąki i kwiaty (pojawiają się w kwietniu) są średnio tolerancyjne na przymrozki wiosenne.

Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby średnio wilgotna
Roślina ozdobna z owoców
Zimozielone Nie
Kategoria Owocowe
Podlewanie mało
Barwa liści/igieł zielona
Pokrój kulisty
Pokrój lekko wzniesiony