Wiśnie z sadu przydomowego

2015-08-06 12:08

Wiśnia - piękne drzewo, wiosną obsypane białymi kwiatami, rodzi smaczne owoce, które można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni. Warto posadzić wiśnie w przydomowym sadzie.

Owoce wiśni, choć nieco kwaskowate, powinniśmy jeść przede wszystkim na surowo, bo zawierają dużo witamin C, B i PP, kwasów organicznych, m.in. jabłkowego i cytrynowego, oraz składników mineralnych. Możemy wykorzystywać je także na przetwory: dżemy, galaretki, konfitury, soki oraz nalewki.

Odmiany wiśni

Najpopularniejsze są wiśnie czarne, tzw. sokówki, o bardzo ciemnych owocach i mocno barwiącym miąższu. Wiśnie szklanki mają jasne, niemal przezroczyste owoce o niebarwiącym miąższu. Są one coraz rzadsze w uprawie. Może wraz z odrodzeniem starych odmian jabłoni warto przywrócić popularność także szklankom.Odmiany sokówek: Łutówka (późna, ale bardzo plenna, bardzo popularna), Northstar (wczesna), Groniasta z Ujfehertoi (wczesna), Nefris (wczesna), Kelleris (średnia), Lucyna (późna).Odmiany szklanek: Wczesna Ludwika (wczesna), Montmorency (późna).

Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?

Uprawa wiśni

  • Wysokość: w naturze – 5-10 m; najlepiej kupować nisko szczepione odmiany, które można formować jako niskie drzewo (2-2,5 m).
  • Stanowisko: słoneczne, lekko osłonięte od wiatru. Jedno drzewko potrzebuje około 10-15 m2 powierzchni. Dobrze rośnie na zwróconych ku słońcu stokach niewielkich wzniesień, nie należy sadzić wiśni w zagłębieniach terenu szczególnie narażonych na tzw. zastoiska mrozowe.
  • Gleba: piaszczysta lub gliniasto-piaszczysta, nie lubi gleb ciężkich, mokrych (wymaga podlewania tylko w czasie dużej suszy).
  • Nawożenie: przed sadzeniem – obornik lub kompost (5-10 l/m2), nawozy mineralne, np. Azofoska, pierwszy rok – 30-40 g/m2 w dwóch dawkach (w marcu i czerwcu), drugi-czwarty rok – 60 g/m2 wiosną, w następnych latach 40 g/m2 wiosną.
  • Kwitnienie i owocowanie: większość odmian kwitnie na przełomie kwietnia i maja. Owocuje od lipca do września.
  • Mrozoodporność: wytrzymuje mrozy do -25°C, ale wiosenne przymrozki łatwo niszczą kwiaty i zawiązki owoców.
  • Choroby: rak bakteryjny, drobna plamistość liści i brunatna zgnilizna owoców drzew pestkowych.

Cięcie wiśni

W pierwszym roku skracamy wszystkie boczne pędy do dwóch-trzech oczek, nie przycinamy głównego pędu – przewodnika. W następnych dwóch-trzech latach roślina nie wymaga większych cięć, dbamy, żeby wyprowadziła proste boczne pędy. Usuwamy pędy martwe, krzyżujące się lub rosnące do środka korony. Uwaga! Wiśnie cięte wiosną wydzielają bardzo dużo soku, który jest pożywką dla grzybów i bakterii. Dlatego wyjątkowo w czasie formowania, zwłaszcza w pierwszym roku po posadzeniu, tniemy je na wiosnę, a w następnych latach – po owocowaniu.

Wiśnie - czy znasz ich właściwości?

Pytanie 1 z 9
Kiedy dojrzewają wiśnie?
Wiśnie
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają