Jesień w warzywnym ogrodzie. Jesienne prace w warzywniku
Jesienią w ogrodzie warzywnym czeka nas dużo pracy. Niektóre warzywa już zebrane, inne czekają na zbiór. Trzeba też przygotować warzywnik na zimę.
Autor: photos.com
Jesień to czas zbioru warzyw korzeniowych
Te warzywa, które już zebraliśmy trzeba posortować – część z nich przeznaczamy do bezpośredniego spożycia, część do przerobienia, a część do zamrożenia bądź przechowywania w stanie świeżym. Niektóre warzywa, na przykład mrozoodporne odmiany porów, jarmuż czy brukselka, mogą pozostać na zimę w gruncie. Można je zostawić na tej grządce, na której rosły, ale jeśli będą przeszkadzać w przekopaniu warzywnika, lepszym rozwiązaniem jest wykopanie warzyw pod koniec października i zadołowanie ich w innym miejscu ogrodu warzywnego, gdzie z powodzeniem przetrwają zimowe miesiące.
Kompostowanie resztek z warzywnika
Jesienią w warzywniku jest duże resztek roślinnych – wszystkie one składajmy na kompost. Grubsze łodygi warto przedtem rozdrobnić. Na kompost wyrzucamy między innymi łodygi pomidorów, ogórków, słonecznika, fasoli, szparagów, dyni.
Uprawy warzyw pod osłonami
Po zakończeniu sezonu i zebraniu warzyw, osłony pod którymi rosły trzeba oczyścić i zabezpieczyć. Przechowujemy tylko te osłony, które nie są zbyt zniszczone i nadają się do ponownego użycia. Zdejmujemy folię z pałąków, na których była rozpięta i myjemy ją oraz suszymy. Następnie składamy i pakujemy w materiał nieprzepuszczający światła. Pałąki tworzące konstrukcję tunelu wyjmujemy z ziemi, składamy razem i związujemy sznurkiem. Tak zapakowane przenosimy do pomieszczenia, gdzie pozostaną do wiosny.Jeśli osłony mają duże rozmiary, a folia rozpięta na konstrukcji jest dobrze naciągnięta i jest w dobrym stanie, można ją pozostawić na zimę rozłożoną. Konieczne jest jednak usunięcie spod folii wszystkich resztek roślinnych. Jeśli jest taka konieczność, warto jesienią wymienić na nową ziemię w tunelu.
Zaplanuj warzywnik na przyszły sezon
Pamiętając, gdzie w tym sezonie rosły poszczególne gatunki warzyw w warzywniku, już teraz zaplanujmy ich rozmieszczenie w przyszłym roku, koniecznie uwzględniając zasady zmianowania i przygotujmy szkic ogrodu warzywnego.
Nawożenie i przekopanie warzywnika jesienią
Biorąc pod uwagę, gdzie będą znajdować się grządki z poszczególnymi warzywami, przygotujmy odpowiednio ziemię – na przykład tam, gdzie będą rosły warzywa korzeniowe należy głębiej przekopać glebę.W warzywniku zastosujmy odpowiednie nawożenie organiczne i mineralne pod te gatunki warzyw, które mają wysokie wymagania pokarmowe. W miejscu wyznaczonym pod rozsadnik zastosujmy kompost lub obornik, glebę przekopmy, a przed nastaniem mrozów powierzchnię gleby okryjmy, aby wiosną ziemia szybciej rozmarzła. Podobnie przygotujmy miejsce pod niskie tunele foliowe.