Mniszek lekarski – chwast i lek. Jakie właściwości ma mniszek lekarski? Jak zrobić syrop z mniszka?

2023-04-19 11:43

Mniszek lekarski, znany też jako mniszek pospolity, to popularny chwast, który jest jednocześnie cenną rośliną leczniczą. Poznaj właściwości i zastosowanie lecznicze mniszka lekarskiego. Mniszek lekarski jako zioło. Przepis na syrop z mniszka lekarskiego.

Spis treści

  1. Mniszek lekarski – pozyskiwanie i suszenie surowca leczniczego
  2. Co zawiera mniszek lekarski?
  3. Mniszek lekarski właściwości
  4. Syrop z mniszka lekarskiego
  5. Jak zrobić syrop (miód) z mniszka lekarskiego?

Mniszek lekarski (mniszek pospolity, łac. Taraxacum officinale) powszechnie uważa się za pospolity chwast. W Polsce rośnie na ugorach, poboczach dróg, łąkach i trawnikach. Tymczasem mniszek lekarski to roślina o licznych właściwościach leczniczych.

Mniszek lekarski – pozyskiwanie i suszenie surowca leczniczego

W celach leczniczych wykorzystuje się:

  • liście mniszka (Folium Taraxaci),
  • kwiaty mniszka lekarskiego (Flos Taraxaci), które zbiera się wiosną i suszy w cieniu,
  • korzenie mniszka (Radix Taraxaci), które zbiera się jesienią i suszy.

Co zawiera mniszek lekarski?

Wszystkie części rośliny zawierają sok mleczny, którego głównym składnikiem jest taraksacyna. To właśnie tej substancji mniszek lekarski w dużej mierze zawdzięcza swoje właściwości lecznicze. Poza tym na sok mleczny składają się m.in. białka i żywica. Natomiast korzeń zawiera dodatkowo inulinę, fruktozę, kwasy organiczne, trójterpeny, garbniki, a także olejek eteryczny. Z kolei w kwiatach można znaleźć flawonoidy i sole mineralne, takie jak potas, magnez, siarka i krzem. Są również skarbnicą witaminy, zwłaszcza witaminy C.

Mniszek lekarski właściwości

Mniszek lekarski  to roślina, której właściwości lecznicze powinny docenić przede wszystkim osoby mające problemy z trawieniem, gdyż pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. W tych i innych dolegliwościach szczególnie poleca się sok z mniszka.

Mniszek lekarski reguluje proces trawienia, gdyż pobudza wytwarzanie soku żołądkowego i żółci przez wątrobę, a także nieznacznie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie trzustki. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie mniszka zwłaszcza w stanach rekonwalescencji po przebytych chorobach wątroby, przy zastoju żółci i przy zwiększonym ryzyku rozwoju kamicy żółciowej.

Poza tym mniszek lekarski ma działanie moczopędne, a także odtruwające i oczyszczające. Pomocniczo można go stosować w reumatyzmie i dni moczanowej. Wykazano również, że wzmacnia układ odpornościowy organizmu, dlatego poleca się go stosować przy ogólnym osłabieniu i podatności na infekcje. W medycynie naturalnej stosuje się go również w stanie przedcukrzycowym.Z kolei wyciągi z mniszka stosowanie zewnętrznie regenerują skórę i przyśpieszają gojenie ran. W medycynie tradycyjnej wykorzystuje się świeży sok mleczny do okładów na brodawki i kurzajki.

Syrop z mniszka lekarskiego
Autor: GettyImages Syrop z mniszka lekarskiego to specyfik ceniony w naturalnej medycynie

Syrop z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego jest często nazywana także miodem z mniszka lekarskiego bądź miodkiem z mniszka lekarskiego. Wykazuje on działanie przeciwzapalne, pomaga w leczeniu infekcji skórnych, leczeniu bólu gardła oraz zwalczaniu przeziębienia. Ogólnie wzmacnia odporność naszego organizmu, pomaga w zwalczaniu chorób. Ma też właściwości przeciwmiażdżycowe.

Jak zrobić syrop (miód) z mniszka lekarskiego?

Miód z mniszka lekarskiego nie jest wytwarzany przez pszczoły, ale przez nas samych - możemy zrobić go samodzielnie.

Na syrop najlepiej zbierać kwiaty mniszka wczesną wiosną, przed południem, w słoneczny dzień. Rozkładamy je na białym papierze, by wyszły z nich wszelkie owady. Do przygotowania syropu wybieramy tylko kwiaty czyste (niezanieczyszczone ziemią).

Do przygotowania miodu z mniszka potrzebujemy:

  • 1 litr kwiatów mniszka lekarskiego (rozwinięte i suche - nie zbieramy ich po opadach deszczu),
  • 1 kg cukru,
  • 1 litr wody,
  • 2 cytryny.

Oczyszczone kwiaty mniszka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujmy przez około 15 min. Potem odstawiamy garnek na 24 godziny. Po tym czasie zawartość garnka odcedzamy przez sito.

Kolejnym etapem będzie dodanie do otrzymanego wywaru soku z cytryn oraz cukru. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 2 godziny – do czasu uzyskania konsystencji lejącego miodu. Na koniec syrop przelewamy do czystych słoiczków.

Przeczytaj też:

Lecznicze właściwości mniszka lekarskiego

Zioła z przydomowego ogrodu? Rozpoznasz?

Pytanie 1 z 10
Jak nazywa się to zioło?
tymianek pospolity
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają