Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Jeżówka purpurowa

Jeżówka purpurowa

Mydlnica lekarska

Mydlnica lekarska

Nagietek lekarski

Nagietek lekarski

szczypiorek

Czosnek szczypiorek = Szczypiorek

Zioła
lista roślin
fot: www.thinkstockphotos.com

Kolendra siewna

Coriandrum sativum
Kategoria: Zioła
Podlewanie: średnio
Pokrój: wzniesiony
Wysokość: do 70 cm
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone: Nie
Stanowisko:
Barwa kwiatów: jasnoróżowa, biała
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia: VI - VII
Roślina ozdobna z: liści/igieł

Galeria zdjęć:

  • Kolendra siewna
    Fot: www.thinkstockphotos.com
  • Owoce kolendry siewnej
    Fot: www.thinkstockphotos.com
Opis:

Kolendra siewna to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych (Apiaceae). Choć pochodzi z krajów o ciepłym klimacie, to przystosowała się do naszych warunków i jest z powodzeniem uprawiana w Polsce.
Kolendra siewna ma wzniesiony pokrój, dorasta do 70 cm wysokości. Dolne liście kolendry są pojedyncze, klapowane o długich ogonkach i szerokich blaszkach, a górne są podwójnie pierzastodzielne (podobne do liści kopru). Kolendra kwitnie od czerwca do lipca. Białe bądź jasnoróżowe kwiaty są zebrane w baldachy. Kolendra jest roślina miododajną.
Świeże ziele kolendry i niedojrzałe owoce wydzielają po roztarciu nieprzyjemny zapach (przypominający zapach wydzieliny pluskwy). Dojrzałe owoce dzięki zawartości olejku lotnego zmieniają zapach (i smak) na przyjemny – korzenny. Dojrzałe owoce są suche, kuliste, słomkowobrunatne, średnicy 3–5 mm, rozpadają się czasem na dwie części (każda z tych części jest zdolna do kiełkowania). Wysuszone owoce kolendry (całe lub zmielone) używane są jako przyprawa, m.in. do wyrobu wędlin, konserw mięsnych i warzywnych, marynat (np. do marynowania ogórków i grzybów), a także jako dodatek do wódek, likierów i win korzennych. Kolendrę można dodawać do sałatek, zup, dań z roślin strączkowych, potraw z jaj, do drobiu i ryb. Jako przyprawę używa się także świeże ziele kolendry.
Kolendra siewna ma dwie odmiany botaniczne: gruboowocową i drobnoowocową. Ta druga ma mniejsze owoce, ale zawiera więcej olejku lotnego i dlatego prawie wyłącznie ona jest uprawiana w naszym kraju.
Najlepsze stanowisko dla kolendry to miejsce nasłonecznione. Gleba powinna być lekka i ciepła, nie może być wilgotna i kwaśna.
Kolendrę siewną rozmnaża się wyłącznie z nasion wysiewanych wczesną wiosną (do połowy kwietnia) bezpośrednio do gruntu w przygotowane wcześniej rowki głębokości 1–1,5 cm, w rzędach oddalonych od siebie o około 30 cm. Nasiona kiełkują po około dwóch tygodniach.
Grządki z kolendrą należy systematycznie odchwaszczać i spulchniać ziemie w międzyrzędziach.
Owoce kolendry zbiera się na przełomie lipca i sierpnia. Ponieważ dojrzewanie owoców kolendry jest nierównomierne, zbiór rozpoczyna się, gdy pierwsze owoce staną się jasnobrunatne, a pozostałe są zaróżowione. Kolendrę zbiera się w dzień pogodny, rano lub wieczorem, ścinając łodygi ostrym nożem i ostrożnie wiążąc w niewielkie snopki, a potem suszy.
Kolendra nadaje się do uprawy w doniczkach na balkonie albo kuchennym parapecie.

Opracowanie: Redakcja Wymarzonyogrod.pl
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.