Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

melisa

Melisa lekarska

Bylica boże drzewko

Bylica boże drzewko

Serdecznik pospolity

Serdecznik pospolity

Szałwia lekarska ‘Purpurascens’

Szałwia lekarska ‘Purpurascens’ = szałwia purpurowa

Zioła
lista roślin
fot: www.thinkstockphotos.com

Kolendra siewna

Coriandrum sativum
Kategoria: Zioła
Podlewanie: średnio
Pokrój: wzniesiony
Wysokość: do 70 cm
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone: Nie
Stanowisko:
Barwa kwiatów: biała, jasnoróżowa
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia: VI - VII
Roślina ozdobna z: liści/igieł

Galeria zdjęć:

  • Kolendra siewna
    Fot: www.thinkstockphotos.com
  • Owoce kolendry siewnej
    Fot: www.thinkstockphotos.com
Opis:

Kolendra siewna to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych (Apiaceae). Choć pochodzi z krajów o ciepłym klimacie, to przystosowała się do naszych warunków i jest z powodzeniem uprawiana w Polsce.
Kolendra siewna ma wzniesiony pokrój, dorasta do 70 cm wysokości. Dolne liście kolendry są pojedyncze, klapowane o długich ogonkach i szerokich blaszkach, a górne są podwójnie pierzastodzielne (podobne do liści kopru). Kolendra kwitnie od czerwca do lipca. Białe bądź jasnoróżowe kwiaty są zebrane w baldachy. Kolendra jest roślina miododajną.
Świeże ziele kolendry i niedojrzałe owoce wydzielają po roztarciu nieprzyjemny zapach (przypominający zapach wydzieliny pluskwy). Dojrzałe owoce dzięki zawartości olejku lotnego zmieniają zapach (i smak) na przyjemny – korzenny. Dojrzałe owoce są suche, kuliste, słomkowobrunatne, średnicy 3–5 mm, rozpadają się czasem na dwie części (każda z tych części jest zdolna do kiełkowania). Wysuszone owoce kolendry (całe lub zmielone) używane są jako przyprawa, m.in. do wyrobu wędlin, konserw mięsnych i warzywnych, marynat (np. do marynowania ogórków i grzybów), a także jako dodatek do wódek, likierów i win korzennych. Kolendrę można dodawać do sałatek, zup, dań z roślin strączkowych, potraw z jaj, do drobiu i ryb. Jako przyprawę używa się także świeże ziele kolendry.
Kolendra siewna ma dwie odmiany botaniczne: gruboowocową i drobnoowocową. Ta druga ma mniejsze owoce, ale zawiera więcej olejku lotnego i dlatego prawie wyłącznie ona jest uprawiana w naszym kraju.
Najlepsze stanowisko dla kolendry to miejsce nasłonecznione. Gleba powinna być lekka i ciepła, nie może być wilgotna i kwaśna.
Kolendrę siewną rozmnaża się wyłącznie z nasion wysiewanych wczesną wiosną (do połowy kwietnia) bezpośrednio do gruntu w przygotowane wcześniej rowki głębokości 1–1,5 cm, w rzędach oddalonych od siebie o około 30 cm. Nasiona kiełkują po około dwóch tygodniach.
Grządki z kolendrą należy systematycznie odchwaszczać i spulchniać ziemie w międzyrzędziach.
Owoce kolendry zbiera się na przełomie lipca i sierpnia. Ponieważ dojrzewanie owoców kolendry jest nierównomierne, zbiór rozpoczyna się, gdy pierwsze owoce staną się jasnobrunatne, a pozostałe są zaróżowione. Kolendrę zbiera się w dzień pogodny, rano lub wieczorem, ścinając łodygi ostrym nożem i ostrożnie wiążąc w niewielkie snopki, a potem suszy.
Kolendra nadaje się do uprawy w doniczkach na balkonie albo kuchennym parapecie.

Opracowanie: Redakcja Wymarzonyogrod.pl
Tagi: przyprawa, ziele
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.