Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Serdecznik pospolity

Serdecznik pospolity

bazylia grecka

Bazylia grecka

Mydlnica lekarska

Mydlnica lekarska

koper

Koper ogrodowy

Zioła

lista roślin
fot: photos.com

Cząber ogrodowy

Satureja hortensis
Kategoria: Zioła
Podlewanie: mało
Pokrój: krzaczasty
Wysokość: 25 cm - 40 cm
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone: Nie
Stanowisko:
Barwa kwiatów: różowa, biała, liliowa
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia: VII - VIII
Roślina ozdobna z: liści/igieł, kwiatów

Opis:

Cząber ogrodowy, znany także jako cząberek, pieprzyk, fasolowe ziele, dzięcielina, to roślina jednoroczna, należąca do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). W stanie dzikim cząber rośnie w południowo-wschodniej Europie i w Turcji. Jako roślina przyprawowa i lecznicza (surowcem jest ziele cząbru – Herba Satureja) jest uprawiany w wielu krajach świata.
Cząber ogrodowy dorasta do 25–40 cm wysokości. Ma silnie rozgałęziony pęd główny i gęsto ulistnione pędy boczne. Liście są lancetowate, całobrzegie, wąskie. W kątach liści wyrastają liczne krótkopędy. Cząber ogrodowy kwitnie w lipcu–sierpniu. Jego kwiaty są liliowe, różowe bądź białe.
Do uprawy cząbru należy wybrać miejsce słoneczne (konieczne do prawidłowego wzrostu) i osłonięte od wiatru. Cząber nie jest wymagający w stosunku do gleby – dobrze rośnie w każdej ziemi. Nie wymaga nawożenia.
Cząber ogrodowy wysiewa się bezpośrednio do gruntu w kwietniu. Nasiona przykrywa się jedynie cienką warstwą ziemi (do kiełkowania potrzebują światła). Cząber bardzo dobrze znosi suszę, dlatego podlewać go należy umiarkowanie. Konieczne jest usuwanie chwastów z grządki, na której rośnie cząber. Cząber można także uprawiać w doniczce.
Cząber ogrodowy zbiera się w czasie kwitnienia (wtedy zawiera najwięcej olejku eterycznego), ścinając całą część nadziemną rośliny lub same wierzchołki pędów. Ścięte pędy suszy się zawieszone w pęczkach powiązanych sznurkiem bądź rozłożone cienką warstwą w przewiewnym miejscu. Wysuszony cząber najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych szklanych pojemnikach.
Ziele cząbru zawiera przede wszystkim olejek eteryczny, w którego skład wchodzą: karwakrol, p-cymen, alfa- i beta-pinen, borneol, terpineol, kariofylen i linalol. Oprócz olejku ziele cząbru zawiera garbniki, żywice, flawonoidy, witaminę C, śluzy, sole mineralne.
Cząber wykazuje właściwości przeciwbakeryjne, przeciwgrzybowe, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe, przeciwbólowe i antyoksydacyjne. Powstrzymuje nadmierną fermentację w jelitach oraz wzdęcia, poprawia trawienie, działa słabo moczopędnie i przeciwrobaczo.
Cząber charakteryzuje się ostrawym smakiem. Jest znakomitą przyprawą do potraw ciężkostrawnych, na przykład dań z roślin strączkowych (grochu, fasoli, bobu), do dań z ziemniaków, jaj. Często jest dodawany do zup oraz do marynat.

Galeria zdjęć:

  • Cząber ogrodowy
    Fot: photos.com
Opracowanie: Redakcja serwisu
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.