Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Cząber ogrodowy

Cząber ogrodowy

Kocanki piaskowe

Kocanki piaskowe

Jeżówka purpurowa

Jeżówka purpurowa

rumianek

Rumianek pospolity

Zioła

lista roślin
fot: photos.com

Bylica estragon = Estragon

Artemisia dracunculus
Kategoria: Zioła
Podlewanie: średnio
Pokrój: wzniesiony
Wysokość: do 1,2 m
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone: Nie
Stanowisko:
Barwa kwiatów: zielonkawożółta
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia: VIII - X
Roślina ozdobna z: liści/igieł

Opis:

Estragon (prawidłowa nazwa: bylica estragon) to wieloletnia roślina lecznicza i przyprawowa o ostrym, gorzkawym i korzennym smaku, stosowana do przyprawiania mięs (na przykład cielęciny i drobiu), ryb, sosów, zup, kwaszenia ogórków oraz do przygotowywania octu ziołowego. Estragon ma także właściwości lecznicze: pobudza apetyt i ułatwia trawienie (zwiększając wydzielanie soków trawiennych), pobudza wytwarzanie żółci, zmniejsza napięcie mięśni gładkich, działa też moczopędnie, przeciwzapalnie i rozkurczowo.
Estragon zawiera dużo witaminy C i A.
Estragon wytwarza proste i słabo rozgałęzione łodygi, szybko się rozrasta, osiągając około metra wysokości. Jego kłącze w miarę wzrostu drewnieje. Liście estragonu są zielone i mają lancetowaty kształt. Estragon kwitnie od sierpnia do późnej jesieni. Niepozorne, zielonkawożółte kwiaty są zebrane w kwiatostany – koszyczki.
Estragon najlepiej uprawiać na stanowisku słonecznym i ciepłym– wtedy jego smak jest najbardziej wyrazisty. Najlepsza do uprawy estragonu jest gleba żyzna, piaszczysto-gliniasta i wilgotna, o odczynie obojętnym lub zasadowym. Estragon rosnący w gruncie w ogrodzie podczas sezonu należy podlewać zawsze wtedy, gdy podłoże jest suche. Ziemię wokół rośliny należy systematycznie odchwaszczać i spulchniać.
Estragon rozmnaża się przez podział starszych, rozrośniętych egzemplarzy lub przez sadzonki sadzone do gruntu na początku kwietnia. W mroźne zimy warto roślinę okryć, na przykład słomą.
Jako przyprawę i surowiec zielarski pozyskuje się młode, ulistnione pędy estragonu – ziele estragonu, które zbiera się latem: od lipca do sierpnia. Ziele estragonu można spożywać w stanie świeżym bądź suszonym.

Galeria zdjęć:

  • Estragon
    Fot: photos.com
  • Estragon
    Fot: photos.com
Tekst: Magdalena Michalak
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.