Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

szałwia lekarska

Szałwia lekarska

Podbiał pospolity

Podbiał pospolity

Świetlik łąkowy

Świetlik łąkowy

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna

Zioła
lista roślin
fot: photos.com

Biedrzeniec anyż

Pimpinella anisum
Kategoria: Zioła
Podlewanie: mało
Pokrój: wyprostowany
Wysokość: do 50 cm
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone:
Stanowisko:
Barwa kwiatów: biała
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia: VI - VII
Roślina ozdobna z: kwiatów, owoców

Galeria zdjęć:

Opis:

Biedrzeniec anyż znany jest lepiej jako anyż lub anyżek. To bardzo dobrze znana roślina lecznicza i przyprawowa, należąca do rodziny selerowatych, dawniej baldaszkowatych (Apiaceae). Biedrzeniec anyż rzadko spotykany jest w uprawie jednak z powodzeniem można go posadzić w ogrodzie ziołowym.

 

Biedrzeniec anyż opis

 

Biedrzeniec anyż dorasta do 50 cm wysokości, dolne liście są okrągławe, ząbkowane, górne pierzastodzielne. Białe kwiaty anyżu zebrane w baldachy pojawiają się w czerwcu i lipcu. Owoce (rozłupnie) rozpadające się na dwie rozłupki są surowcem zielarskim i znaną przyprawą (Fructus Anisi).
Nasiona anyżu (tak naprawdę są to owoce) wysiewa się do gruntu pod koniec kwietnia. Nasiona kiełkują po 2-3 tygodniach. Ze względu na duże rozmiary rośliny nasiona wysiewamy w odstępach minimum 30 cm.

 

Anyż uprawa

 

Miejsce do uprawy anyżu powinno być słoneczne, gdyż tylko w pełnym słońcu owoce będą miały wysoką zawartość olejków eterycznych. Owoce anyżu dojrzewają pod koniec sierpnia. Gdy łodygi zżółkną, ścina się pędy z baldachami i suszy w ciepłym i zacienionym miejscu.

>>Przeczytaj też: Uprawa ziół w ogrodzie: sadzenie i pielęgnacja

 

Anyż właściwości

Olejek anyżowy zawarty w owocach anyżu ma właściwości rozkurczowe i wykrztuśne, działa także moczopędnie i wiatropędnie. Ze względu na swój charakterystyczny zapach i smak stosowany jest w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym i farmaceutycznym.

 

Poznaj inne zioła:

Tekst: Paweł Romanowski
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.