Facebook
Menu
Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Pomidor zwyczajny

Pomidor zwyczajny

Seler korzeniowy

Seler zwyczajny

Groch zwyczajny

Groch zwyczajny

Brokuł

Brokuł

Warzywa
lista roślin
fot: photos.com

Szpinak warzywny

Spinacia oleracea
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: średnio
Pokrój:
Wysokość:
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone:
Stanowisko:
Barwa kwiatów:
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:
Roślina ozdobna z:

Galeria zdjęć:

Opis:

Szpinak to roślina jednoroczna i cenne warzywo wytwarzające rozetę liści. Liście szpinaku zawierają witaminę A (najwięcej ze wszystkich warzyw), witaminę C, B1 i B2, E oraz sole mineralne: żelazo, potas, fosfor, magnez, sód, jod i kwas foliowy. Szpinak jest niskokaloryczny. Można go spożywać na świeżo albo po przetworzeniu. Liście szpinaku można także zamrozić.
Szpinak najlepiej uprawiać na glebach cięższych, piaszczysto-gliniastych, żyznych, niezakwaszonych i w miarę wilgotnych, o odczynie obojętnym. Uprawia się go w pierwszym lub drugim roku po oborniku (w pierwszym przypadku nie trzeba dodatkowo zasilać rośliny nawozami mineralnymi). Stanowisko do uprawy szpinaku powinno być słoneczne i zaciszne.
Szpinak to roślina długiego dnia – latem, gdy temperatura jest wyższa i jest mniej wilgoci, wydaje dużo pędów kwiatostanowych i traci na wartości. Szpinak znakomicie nadaje się jako przedplon lub poplon.
Szpinak można wysiewać do gruntu w trzech terminach: 1 — w końcu marca lub na początku kwietnia na zbiór w końcu maja, początku czerwca, 2 — na początku sierpnia na zbiór jesienny w październiku i listopadzie, 3 — w końcu sierpnia lub początku września można wysiewać odmiany odporne na mróz przeznaczone na zbiór w kwietniu–maju następnego roku. Na każdy termin zbioru należy wybrać odpowiednią odmianę szpinaku. Szpinak wysiewa się w rzędach odległych od siebie co 20 cm, na głębokość około 2 cm. Gdy szpinak wysiany został zbyt gęsto, należy po wschodach go przerwać, zostawiając rośliny w odległości 5–10 cm.
W czasie wzrostu szpinak należy systematycznie odchwaszczać i podlewać. Trzeba tez spulchniać podłoże wokół roślin.
Szpinak zbiera się 6–8 tygodni od wysiewu ścinając wykształcone rozety liści.

Tekst: Magdalena Michalak
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.