Facebook
Menu
Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Kukurydza cukrowa

Kukurydza cukrowa

Pomidor zwyczajny

Pomidor zwyczajny

Pietruszka

Pietruszka zwyczajna

Seler naciowy

Seler naciowy

Warzywa
lista roślin
fot: photos.com

Szparag lekarski

Asparagus officinalis
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: średnio
Pokrój:
Wysokość:
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone:
Stanowisko:
Barwa kwiatów:
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:
Roślina ozdobna z:

Galeria zdjęć:

Opis:

Szparag lekarski to bylina z rodziny szparagowatych Asparagaceae, której część użytkową (jadalną) stanowią młode pędy zwane wypustkami. Liście szparaga są przekształcone w łuski. Szparag wytwarza pierzaste zielone gałązki z kulistymi jagodami.
Rozróżniamy szparagi białe i zielone. Szparagi białe to te, które wyrosły w ziemi, a szparagi zielone (delikatniejsze) to wypustki ukazujące się ponad ziemią.

Szparag lekarski wymaga słonecznego stanowiska oraz żyznej, piaszczysto-gliniastej, przepuszczalnej, głęboko uprawionej i bogatej w składniki odżywcze gleby, która szybko się nagrzewa, nie jest zakwaszona (gleba musi być zasobna w wapń) i dobrze zatrzymuje wodę. Nie należy uprawiać szparagów na ziemiach ciężkich, podmokłych i zaskorupiających się. Ziemia pod uprawę szparagów powinna być dobrze nawieziona dobrze rozłożonym obornikiem, kompostem, nawozami mineralnymi oraz wapniem. Najlepiej nawożenie zastosować jesienią w roku poprzedzającym sadzenie karp szparagów.

Uprawa szparagów

Do założenia uprawy szparagów wybiera się jednoroczne, silne i zdrowe karpy, które można kupić w sklepie ogrodniczym albo wyprodukować samodzielnie z nasion wysiewanych wiosną. Po pojawieniu się siewek należy je przerwać, zostawiając rośliny w odstępach co kilkanaście centymetrów. W następnym roku po wysiewie karpy do założenia uprawy szparagów (tzw. szparagarni) są gotowe. Sadzi się je w rzędach co 150–170 cm, odległość roślin w rzędzie 40–50 cm. Karpy sadzi się na małych kopczykach, usypanych na dnie bruzd na głębokości 25–30 cm i przysypuje 5–8 cm warstwą ziemi. Szparagi zielone sadzi się w rzędach w płytkich bruzdach (10–15 cm) i przysypuje ziemią. Jesienią ścinamy suche pędy szparagów i okrywamy liśćmi.
Zbiór szparagów można zacząć w trzecim roku uprawy. Szparagi zbiera się od wiosny do połowy lata, ścinając długimi nożami wyrastające pędy u nasady wału. Ścięte szparagi powinny mieć powyżej 20 cm długości. Zebrane szparagi są nietrwałe i najlepiej spożyć je w ciągu 1–2 dni. Po zebraniu warto je schłodzić i przechowywać w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu.

Opracowanie: Redakcja serwisu
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.