Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Rzodkiewka

Rzodkiewka

Cukinia

Cukinia

Jarmuż

Jarmuż

Rabarbar

Rabarbar ogrodowy = rzewień ogrodowy

Warzywa
lista roślin
fot: photos.com

Szparag

Asparagus officinalis
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: średnio
Pokrój:
Wysokość:
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone:
Stanowisko:
Barwa kwiatów:
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:
Roślina ozdobna z:

Galeria zdjęć:

Opis:

Szparag to bylina z rodziny szparagowatych Asparagaceae, której część użytkową (jadalną) stanowią młode pędy zwane wypustkami. Liście szparaga są przekształcone w łuski. Szparag wytwarza pierzaste zielone gałązki z kulistymi jagodami.
Rozróżniamy szparagi białe i zielone. Szparagi białe to te, które wyrosły w ziemi, a szparagi zielone (delikatniejsze) to wypustki ukazujące się ponad ziemią.
Szparag wymaga słonecznego stanowiska oraz żyznej, piaszczysto-gliniastej, przepuszczalnej, głęboko uprawionej i bogatej w składniki odżywcze gleby, która szybko się nagrzewa, nie jest zakwaszona (gleba musi być zasobna w wapń) i dobrze zatrzymuje wodę. Nie należy uprawiać szparagów na ziemiach ciężkich, podmokłych i zaskorupiających się. Ziemia pod uprawę szparagów powinna być dobrze nawieziona dobrze rozłożonym obornikiem, kompostem, nawozami mineralnymi oraz wapniem. Najlepiej nawożenie zastosować jesienią w roku poprzedzającym sadzenie karp szparagów.
Do założenia uprawy szparagów wybiera się jednoroczne, silne i zdrowe karpy, które można kupić w sklepie ogrodniczym albo wyprodukować samodzielnie z nasion wysiewanych wiosną. Po pojawieniu się siewek należy je przerwać, zostawiając rośliny w odstępach co kilkanaście centymetrów. W następnym roku po wysiewie karpy do założenia uprawy szparagów (tzw. szparagarni) są gotowe. Sadzi się je w rzędach co 150–170 cm, odległość roślin w rzędzie 40–50 cm. Karpy sadzi się na małych kopczykach, usypanych na dnie bruzd na głębokości 25–30 cm i przysypuje 5–8 cm warstwą ziemi. Szparagi zielone sadzi się w rzędach w płytkich bruzdach (10–15 cm) i przysypuje ziemią. Jesienią ścinamy suche pędy szparagów i okrywamy liśćmi.
Zbiór szparagów można zacząć w trzecim roku uprawy. Szparagi zbiera się od wiosny do połowy lata, ścinając długimi nożami wyrastające pędy u nasady wału. Ścięte szparagi powinny mieć powyżej 20 cm długości. Zebrane szparagi są nietrwałe i najlepiej spożyć je w ciągu 1–2 dni. Po zebraniu warto je schłodzić i przechowywać w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu.

Opracowanie: Redakcja serwisu
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.