Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Bób

Bób

Kalarepa

Kalarepa

Pomidor zwyczajny

Pomidor zwyczajny

Marchew zwyczajna

Marchew zwyczajna

Warzywa
lista roślin
fot: photos.com

Rukola = rokietta siewna

Eruca vesicaria
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: średnio
Pokrój: rozetowy
Wysokość: 20 cm
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone: Nie
Stanowisko:
Barwa kwiatów: kremowa
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:
Roślina ozdobna z: liści/igieł

Galeria zdjęć:

Opis:

Rukola (prawidłowa nazwa to rokietta siewna) jest rośliną jednoroczną. Rukola pochodzi z basenu Morza Śródziemnego oraz terenów wschodniej Azji.
Rukola to warzywo liściaste, tworzące nieduże rozetki wzniesionych ciemnozielonych liści. Rukola wytwarza pęd kwiatostanowy 50-60 cm wysokości z licznymi kremowymi kwiatami, podobnymi do kwiatów rzodkiewki.
Jadalne są młode, aromatyczne liście rukoli, o charakterystycznym, lekko piekącym smaku. Liście zawierają witaminę C, cynk i żelazo i białko roślinne. Liście rukoli dodaje się do sałatek, kanapek, zapiekanek, past twarogowych, a także jajecznicy. Liście oraz dojrzałe nasiona dodaje się do aromatyzowania oliwy, a pocięte dodaje do przygotowania sosu pesto.
Rukolę z powodzeniem można uprawiać w przydomowym warzywniku. Najlepsze stanowisko do uprawy rukoli to miejsce lekko ocienione, ale ciepłe. Gleba powinna być żyzna i przepuszczalna. Nie wolno uprawiać rukoli na miejscu, gdzie wcześniej rosły warzywa kapustne.
Nasiona rukoli wysiewa się bezpośrednio do gruntu od początku maja aż do września, w odstępach około dwóch tygodni – w ten sposób przez cały sezon będzie można pozyskiwać młode liście. Po wschodach, gdy rośliny wytworzą 3–4 liście właściwe, należy przerwać rośliny, zostawiając rośliny co około 5 cm. Liście rukoli do spożycia należy zbierać przed pojawieniem się pędu kwiatostanowego. Rukolę zbieramy, gdy rośliny osiągną około 12 cm wysokości. Zbiór wykonuje się jednokrotnie wyrywając całe rozetki liści albo obrywając zewnętrzne liście co 4–5 dni.

Tekst: Magdalena Michalak
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.