Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Marchew zwyczajna

Marchew zwyczajna

Kapusta czerwona

Kapusta głowiasta czerwona

Chrzan pospolity

Chrzan pospolity

Seler korzeniowy

Seler zwyczajny

Warzywa
lista roślin
fot: www.thinkstockphotos.com

Rabarbar dłoniasty

Rheum palmatum
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: mało
Pokrój: wzniesiony, kępiasty
Wysokość: 1,5 m - 2 m
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone: Nie
Stanowisko:
Barwa kwiatów: różowa, zielonkawa
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia: V - VI
Roślina ozdobna z: liści/igieł

Galeria zdjęć:

Opis:

Rabarbar dłoniasty, znany także jako rzewień chiński, należy do rodziny rdestowatych (Polygonaceae). W środowisku naturalnym można go spotkać na obszarze Azji (głównie Chiny i Tybet). W Polsce jest znany z uprawy. Dorasta do 2 m wysokości (z pędem kwiatostanowym). Liście są duże, sercowate, głęboko powcinane, zielone. Dostępna jest także ozdobna odmiana  'Atrosanguineum' o liściach purpurowych, kwiatach i owocach czerwonych.
Rabarbar dłoniasty kwitnie od maja do czerwca. Kwiaty są drobne, gwiazdkowate, zielonkawe lub różowe, zebrane w okazałe wiechy.

Rabarbar dłoniasty warto uprawiać na stanowisku lekko osłoniętym – wtedy wytwarza dorodną kępę, gęste liście i jednocześnie nie przysycha. Lubi gleby zasobne w składniki pokarmowe (z dużą zawartością wapnia) o dobrej przepuszczalności. Jest wystarczająco mrozoodporny.
Rabarbar dłoniasty najlepiej siać lub sadzić wiosną. W czasie suszy wymaga podlewania. Warto dokarmiać go nawozami organicznymi (obornik, kompost). Zaleca się ściółkować glebę wokół rośliny, aby ograniczyć wyparowywanie wody, a w początkowej fazie wzrostu także ograniczyć zachwaszczenie. Pędy kwiatostanowe powinno się się wyłamywać, aby nie osłabiały rośliny.

Rabarbar dłoniasty, w przeciwieństwie do rabarbaru zwyczajnego, najczęściej uprawia się w celach ozdobnych. Roślina jest zwyczajowo sadzona na trawnikach, przy oczkach wodnych lub pod osłoną drzew. Gatunek jest jadalny, jednak w tym przypadku wykorzystuje się głównie korzeń - to cenny surowiec leczniczy, służący do zwalczania dolegliwości układu pokarmowego. Ogonki liściowe można natomiast spożywać na surowo, dodawać do kompotów lub dżemów.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.