Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Cykoria sałatowa

Cykoria sałatowa

Ogórek

Ogórek zwyczajny

Rukola

Rukola = rokietta siewna

Fasola szparagowa

Fasola szparagowa

Warzywa
lista roślin
fot: www.thinkstockphotos.com

Rabarbar dłoniasty

Rheum palmatum
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: mało
Pokrój: wzniesiony, kępiasty
Wysokość: 1,5 m - 2 m
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone: Nie
Stanowisko:
Barwa kwiatów: zielonkawa, różowa
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia: V - VI
Roślina ozdobna z: liści/igieł

Galeria zdjęć:

Opis:

Rabarbar dłoniasty, znany także jako rzewień chiński, należy do rodziny rdestowatych (Polygonaceae). W środowisku naturalnym można go spotkać na obszarze Azji (głównie Chiny i Tybet). W Polsce jest znany z uprawy. Dorasta do 2 m wysokości (z pędem kwiatostanowym). Liście są duże, sercowate, głęboko powcinane, zielone. Dostępna jest także ozdobna odmiana  'Atrosanguineum' o liściach purpurowych, kwiatach i owocach czerwonych.
Rabarbar dłoniasty kwitnie od maja do czerwca. Kwiaty są drobne, gwiazdkowate, zielonkawe lub różowe, zebrane w okazałe wiechy.

Rabarbar dłoniasty warto uprawiać na stanowisku lekko osłoniętym – wtedy wytwarza dorodną kępę, gęste liście i jednocześnie nie przysycha. Lubi gleby zasobne w składniki pokarmowe (z dużą zawartością wapnia) o dobrej przepuszczalności. Jest wystarczająco mrozoodporny.
Rabarbar dłoniasty najlepiej siać lub sadzić wiosną. W czasie suszy wymaga podlewania. Warto dokarmiać go nawozami organicznymi (obornik, kompost). Zaleca się ściółkować glebę wokół rośliny, aby ograniczyć wyparowywanie wody, a w początkowej fazie wzrostu także ograniczyć zachwaszczenie. Pędy kwiatostanowe powinno się się wyłamywać, aby nie osłabiały rośliny.

Rabarbar dłoniasty, w przeciwieństwie do rabarbaru zwyczajnego, najczęściej uprawia się w celach ozdobnych. Roślina jest zwyczajowo sadzona na trawnikach, przy oczkach wodnych lub pod osłoną drzew. Gatunek jest jadalny, jednak w tym przypadku wykorzystuje się głównie korzeń - to cenny surowiec leczniczy, służący do zwalczania dolegliwości układu pokarmowego. Ogonki liściowe można natomiast spożywać na surowo, dodawać do kompotów lub dżemów.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.