Facebook
Menu
Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

cebula zwyczajna

Cebula zwyczajna

Kukurydza cukrowa

Kukurydza cukrowa

Szczaw zwyczajny

Szczaw zwyczajny

Skorzonera

Wężymord = skorzonera

Warzywa
lista roślin
fot: photos.com

Pietruszka zwyczajna

Petroselinum crispum
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: średnio
Pokrój:
Wysokość: do 20 cm
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone: Nie
Stanowisko:
Barwa kwiatów: zielonożółta
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:
Roślina ozdobna z:

Galeria zdjęć:

Opis:

Pietruszka zwyczajna to popularne warzywo uprawiane w polskich ogrodach. Pietruszka to roślina dwuletnia: w pierwszym roku wytwarza rozetę liści odziomkowych i korzeń spichrzowy, w drugim – prostą łodygę 50–90 cm wysokości, rozgałęzioną w górnej części.
Liście odziomkowe pietruszki (natka lub nać) są zielone, z ogonkiem, trójkątne, potrójnie lub podwójnie pierzaste. Pietruszka kwitnie w drugim roku od siewu. Kwiaty są drobne, zielonożółte, zebrane w baldach.
Częściami jadalnymi pietruszki są zielona natka i biały, palowy korzeń spichrzowy o zwartym miąższu – zawierają witaminy C, A, B1, B2 i żelazo. Pietruszki używa się do zup (wchodzi w skład włoszczyzny), dodaje do mięs, ryb, salatek.
Pietruszka to też roślina lecznicza. Surowcem zielarskim są: korzeń pietruszki korzeniowej, owoc pietruszki, ziele pietruszki. Korzeń i liście pietruszki zawierają olejek eteryczny (w składzie ma apiol, mirystycynę, limonen, p-mentatrien i mieszaninę terpenów). Owoce pietruszki zawierają dodatkowo flawonoidy, olej tłusty, fitosterol i sole mineralne. Korzenie i owoce pietruszki zwiększają ilość wydalanego moczu, mają własności antyseptyczne i wiatropędne, łagodzą wzdęcia, ułatwiają trawienie.
Pietruszkę najlepiej uprawiać w miejscu ciepłym i słonecznym, w glebie lekkiej, próchniczej (ziemia nie może być kwaśna i podmokła). Pietruszka jest odporna na niską temperaturę. Nasiona sieje się w drugim roku po zastosowaniu obornika. Nasiona pietruszki przeznaczonej na zbiór korzeni sieje się do gruntu od końca marca do połowy kwietnia, w rzędach 20–30 cm na gł. 1–1,5 cm. Po wzejściu roślin należy je przerwać. Podczas wzrostu odchwaszcza się i spulchnia glebę. Pietruszkę naciową sieje się w lipcu, po wzejściu przerywa, przed zimą natkę ścina i okrywa grządkę (np. słomą).
Korzenie pietruszki zbieramy w pierwszym roku uprawy pod koniec października, natomiast liście (natkę) zbieramy od wiosny do jesieni.

Tekst: Magdalena Michalak
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.