Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Rzepa

Rzepa

Rukola

Rukola = rokietta siewna

Rabarbar dłoniasty

Rabarbar dłoniasty

Chrzan pospolity

Chrzan pospolity

Warzywa
lista roślin
fot: www.thinkstockphotos.com

Pasternak zwyczajny

Pastinaca sativa
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: średnio
Pokrój:
Wysokość: do 30 cm
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone:
Stanowisko:
Barwa kwiatów: żółta
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:
Roślina ozdobna z: liści/igieł

Galeria zdjęć:

Opis:

Pasternak zwyczajny to roślina warzywna z rodziny baldaszkowatych (Umbelliferae). W Polsce kiedyś był uprawiany powszechnie, obecnie w niewielkiej skali (głownie na paszę).

Pasternak zaliczany jest do warzyw korzeniowych – częścią jadalną jest zgrubiały korzeń, który wyglądem jest podobny do pietruszki. Pasternak to roślina dwuletnia. W pierwszym roku uprawy tworzy rozetę liści oraz zgrubienie korzeniowe (większe od pietruszki , ma stożkowaty kształt i zwęża się w głąb ziemi). Korzeń pasternaku ma od 20 do 40 cm długości oraz 5–12 cm szerokości, pokryty jest szarawobiała skórką z licznymi przetchlinkami. W drugim roku uprawy wyrasta nać oraz jeden lub kilka pędów kwiatostanowych (dorastających do około 150 cm wysokości).
Pasternak ma żółte kwiaty, chętnie odwiedzane przez owady zapylające (roślina jest miododajna), a jego nasiona wyglądem przypominają nasiona kminku (są zdobne do kiełkowania tylko przez rok).

>>Przeczytaj też: Ogród warzywny: korzystny dobór roślin w warzywniku. Allelopatia

Co zawiera korzeń pasternaku

Pasternak zawiera wiele składników odżywczych: znaczne ilości węglowodanów, błonnika i soli mineralnych (K, P, Ca, Mg, Fe) oraz witamin (A, C, B1, B2, PP). Wartość energetyczna pasternaku to 75 kcal (314 kJ) w 100 g. Spożywanie pasternaku przyśpiesza trawienie, pobudza apetyt i pozytywnie wpływa na krążenie. Warzywo wykazuje także działanie moczopędne i uspokajające.

>>Przeczytaj też: Warzywa łatwe w uprawie

Jak uprawiać pasternak

Pasternak lubi gleby próchniczne, o dobrej strukturze, wilgotne, o odczynie obojętnym (pH 7). Optymalna temperatura wzrostu wynosi 16–18 st. C, ale roślina jest odporna na niskie temperatury (na przykład siewki wytrzymują do -8 st. C).
Pasternak uprawia się z nasion wysiewanych płytko (na głębokość 1–3 cm) późną jesienią lub wczesną wiosną (do połowy kwietnia). Nasiona kiełkują przy temperaturze 5 st. C. Gdy siewki mają kilka liści należy wykonać przerywkę pozostawiając rośliny co 7–8 cm. Pasternak można uprawiać na tym samym miejscu po wszystkich warzywach z wyjątkiem innych warzyw korzeniowych (pietruszka, marchew, seler). Warzywo uprawia się w drugim lub trzecim roku po nawożeniu obornikiem.

W okresie wczesnego wzrostu grządki z pasternakiem należy systematycznie odchwaszczać oraz spulchniać międzyrzędzia. W okresie letnim należy podlewać. Korzenie pasternaku zbiera się jesienią (na przełomie października i listopada) i przechowuje w kopcach, ziemiankach i chłodnych piwnicach, najlepiej w skrzyniach z lekko wilgotnym piaskiem. Optymalna temperatura przechowywania wynosi 0–1 st. C. W takich warunkach warzywo można przechowywać nawet przez pół roku. Zbiory pasternaku można też przeprowadzać wczesną wiosną.

>>Przeczytaj też: Jak przyspieszyć zbiory warzyw. Sposoby na wcześniejsze plony

 

Opracowanie: Redakcja serwisu
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.