Facebook
Menu
Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Kukurydza cukrowa

Kukurydza cukrowa

Seler korzeniowy

Seler zwyczajny

Ciecierzyca pospolita

Ciecierzyca pospolita

fasola zwyczajna

Fasola zwyczajna

Warzywa
lista roślin
fot: www.thinkstockphotos.com

Pasternak zwyczajny

Pastinaca sativa
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: średnio
Pokrój:
Wysokość: do 30 cm
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone:
Stanowisko:
Barwa kwiatów: żółta
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:
Roślina ozdobna z: liści/igieł

Galeria zdjęć:

Opis:

Pasternak zwyczajny to roślina warzywna z rodziny baldaszkowatych (Umbelliferae). W Polsce kiedyś był uprawiany powszechnie, obecnie w niewielkiej skali (głownie na paszę).

Pasternak zaliczany jest do warzyw korzeniowych – częścią jadalną jest zgrubiały korzeń, który wyglądem jest podobny do pietruszki. Pasternak to roślina dwuletnia. W pierwszym roku uprawy tworzy rozetę liści oraz zgrubienie korzeniowe (większe od pietruszki , ma stożkowaty kształt i zwęża się w głąb ziemi). Korzeń pasternaku ma od 20 do 40 cm długości oraz 5–12 cm szerokości, pokryty jest szarawobiała skórką z licznymi przetchlinkami. W drugim roku uprawy wyrasta nać oraz jeden lub kilka pędów kwiatostanowych (dorastających do około 150 cm wysokości).
Pasternak ma żółte kwiaty, chętnie odwiedzane przez owady zapylające (roślina jest miododajna), a jego nasiona wyglądem przypominają nasiona kminku (są zdobne do kiełkowania tylko przez rok).

>>Przeczytaj też: Ogród warzywny: korzystny dobór roślin w warzywniku. Allelopatia

Co zawiera korzeń pasternaku

Pasternak zawiera wiele składników odżywczych: znaczne ilości węglowodanów, błonnika i soli mineralnych (K, P, Ca, Mg, Fe) oraz witamin (A, C, B1, B2, PP). Wartość energetyczna pasternaku to 75 kcal (314 kJ) w 100 g. Spożywanie pasternaku przyśpiesza trawienie, pobudza apetyt i pozytywnie wpływa na krążenie. Warzywo wykazuje także działanie moczopędne i uspokajające.

>>Przeczytaj też: Warzywa łatwe w uprawie

Jak uprawiać pasternak

Pasternak lubi gleby próchniczne, o dobrej strukturze, wilgotne, o odczynie obojętnym (pH 7). Optymalna temperatura wzrostu wynosi 16–18 st. C, ale roślina jest odporna na niskie temperatury (na przykład siewki wytrzymują do -8 st. C).
Pasternak uprawia się z nasion wysiewanych płytko (na głębokość 1–3 cm) późną jesienią lub wczesną wiosną (do połowy kwietnia). Nasiona kiełkują przy temperaturze 5 st. C. Gdy siewki mają kilka liści należy wykonać przerywkę pozostawiając rośliny co 7–8 cm. Pasternak można uprawiać na tym samym miejscu po wszystkich warzywach z wyjątkiem innych warzyw korzeniowych (pietruszka, marchew, seler). Warzywo uprawia się w drugim lub trzecim roku po nawożeniu obornikiem.

W okresie wczesnego wzrostu grządki z pasternakiem należy systematycznie odchwaszczać oraz spulchniać międzyrzędzia. W okresie letnim należy podlewać. Korzenie pasternaku zbiera się jesienią (na przełomie października i listopada) i przechowuje w kopcach, ziemiankach i chłodnych piwnicach, najlepiej w skrzyniach z lekko wilgotnym piaskiem. Optymalna temperatura przechowywania wynosi 0–1 st. C. W takich warunkach warzywo można przechowywać nawet przez pół roku. Zbiory pasternaku można też przeprowadzać wczesną wiosną.

>>Przeczytaj też: Jak przyspieszyć zbiory warzyw. Sposoby na wcześniejsze plony

 

Opracowanie: Redakcja serwisu
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.