Melon - Cucumis melo

2020-07-16 15:47

Melon to roślina jednoroczna należąca do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). W środowisku naturalnym porasta regiony o cieplejszym klimacie – Afrykę, Azję i Australię.

W Polsce melon uprawia się pod osłonami. Warzywo ma pokrój płożący. Wytwarza długie pędy pokryte dłoniastymi liśćmi. Żółte kwiaty wyrastają z kątów liści. Owocem melona jest okrągła bądź wydłużona jagoda. Może mieć różny kształt i ubarwienie. Najczęściej uprawia się melony z grupy Galia, kasaba, zimowe i kantalupy.

Melony powinno się uprawiać pod osłonami (szklarnie, tunele). To rośliny światłolubne i ciepłolubne. Optymalna temperatura w czasie kwitnienia i owocowania wynosi 28 st. C. Melon lubi podłoża próchniczne, wzbogacone obornikiem lub kompostem o odczynie zbliżonym do obojętnego. Pod warstwą gleby zaleca się wyłożyć podkład grzejny (słoma, nawóz koński). W nieodpowiednich warunkach roślina wykształca mniejsze, słabiej wybarwione i mniej smaczne owoce. Melony uprawia się z rozsady. Nasiona należy wysiewać (od wiosny do lata) do skrzyń z próchniczą ziemią. Pojemniki przez cały okres produkcji (5-6 tygodni) powinny znajdować się w ogrzewanym pomieszczeniu. Gdy sadzonki wytworzą po kilka liści, warto je podciąć (za drugim liściem), aby rozkrzewiły się. Po upływie kilku dni można przesadzić je na miejsce stałe. Rozstawa wynosi ok. 100 x 70 cm. Ważnymi zabiegami pielęgnacyjnymi jest regularne podlewanie, nawożenie (fosforem i potasem) oraz wietrzenie pomieszczeń w czasie upałów. Melony często zapyla się ręcznie.Melon jest ceniony jako owoc deserowy. Można spożywać go na surowo lub po przetworzeniu (np. w formie dżemów). Wyciągi z melonów stosuje się w przemyśle kosmetycznym.

Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby sucha
Roślina ozdobna z owoców
Zimozielone Nie
Kategoria Warzywa
Podlewanie średnio
Barwa liści/igieł zielona
Barwa kwiatów żółta
Pokrój płożący