Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Fasola szparagowa

Fasola szparagowa

Pietruszka

Pietruszka zwyczajna

Roszponka warzywna

Roszponka warzywna

Karczoch

Karczoch zwyczajny

Warzywa
lista roślin
fot: photos.com

Marchew zwyczajna

Daucus carota
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: średnio
Pokrój:
Wysokość: 20 cm - 30 cm
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone: Nie
Stanowisko:
Barwa kwiatów: biała
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:
Roślina ozdobna z:

Galeria zdjęć:

Opis:

Marchew zwyczajna jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Należy do rodziny selerowatych Apiaceae. W stanie dzikiem występuje pospolicie w Europie (także w Polsce), Azji i północnej Afryce.

W pierwszym roku wegetacji tworzy różyczkę liści oraz gruby korzeń. Łodyga jest wzniesiona, rozgałęziona, pusta wewnątrz i szorstko owłosiona. Liście 2 lub 3-krotnie pierzastosieczne. Jadalny korzeń marchwi ma rozbudowany miękisz spichrzowy, który służy do magazynowania substancji pokarmowych. U roślin dziko rosnących korzeń jest biały do kremowego, a u odmian uprawnych ma barwę od białawej przez żółtawą do pomarańczowoczerwoną (najbogatszą w karoten) i purpurową.

W drugim roku z korzenia wybija pęd kwiatostanowy. Kwiaty są małe, białe, zebrane u szczytu rośliny w baldach. Marchew kwitnie od czerwca do jesieni, jest rośliną owadopylną i miododajną. Roślina wytwarzając nasiona zużywa zawarte w korzeniu substancje zapasowe i obumiera.

Marchew dobrze rośnie na glebach piaszczysto-gliniastych, średnio wilgotnych, o pH 6,0–6,5.
Nie ma dużych wymagań w stosunku do temperatury – optymalna wynosi 15–20°C. Przy temperaturze poniżej 10°C zachodzi proces jaryzacji (okres chłodu umożliwiający zakwitnięcie).

Korzeń marchwi zawiera odżywcze cukry-węglowodany (4–10%, m.in. sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny (8–22 mg, prowitamina A α- i β-karoten), olejek lotny, witaminy B1 i B2 (0,06 mg), B6, C (6–10 mg), E, H, K, PP (0,05 mg) oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny. Wartość energetyczna 100 g marchwi wynosi ok. 33–35 kcal.

Marchew rozmnaża się przez nasiona.

Opracowanie: Redakcja Wymarzonyogrod.pl
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.