Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Kukurydza cukrowa

Kukurydza cukrowa

Kapusta biała

Kapusta głowiasta biała

Rabarbar dłoniasty

Rabarbar dłoniasty

Bakłażan

Psianka podłużna = oberżyna = bakłażan

Warzywa
lista roślin
fot: www.thinkstockphotos.com

Kiwano = ogórek kolczasty

Cucumis metuliferus
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: dużo
Pokrój: pnący
Wysokość:
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone: Nie
Stanowisko:
Barwa kwiatów: jasnożółta
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:
Roślina ozdobna z: owoców

Galeria zdjęć:

Opis:

Kiwano, zwany ogórkiem kolczastym bądź ogórkiem rogatym, pochodzi z ciepłych rejonów Afryki. Nazwa rośliny pochodzi od owoców kiwi i banana. Świeże owoce kiwano można kupić w supermarketach (są w ofercie owoców egzotycznych).
Kiwano jest pnącą rośliną jednoroczną, ma niepozorne, jasnożółte kwiaty, a liście są podobne do liści ogórka. Jadalne owoce kiwano mają owalny kształt i około 10 cm długości. Skórkę owocu, która początkowo jest marmurkowozielona, a po dojrzeniu zmienia się na jaskrawopomarańczową, dość gęsto pokrywają kolce o ostrych zakończeniach. W zielonopomarańczowym miąższu znajdują się liczne nasiona.

Kiwano ma wysokie wymagania termiczne – przestaje rosnąć, gdy temperatura spada poniżej 15 st. Celsjusza, a zamiera, gdy jest niższa niż 5 st. C. W ogrodzie kiwano można uprawiać w gruncie, pamiętając by sadzić je dopiero gdy minie niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków i temperatura wzrośnie. Najlepiej uprawiać kiwano w szklarniach bądź foliowych tunelach. Kiwano jest pnączem i dlatego można je uprawiać przy podporach (podobnie jak ogórki)

Kiwano rozmnaża się przez nasiona (można je pozyskać z owoców kupionych w supermarketach). Nasiona wysiewa się na przełomie kwietnia i maja do niewielkich doniczek (średnicy około 10 cm), które wcześniej wypełnia się substratem torfowym (pH podłoża: 5,5–7). Aby nasiona lepiej wschodziły można doniczki przykryć folią. Do kiełkowania należy zapewnić temperaturę 21–26 st. C w dzień i 17–21 st. C nocą. Gotową rozsadę wysadza się do gruntu na przełomie maja i czerwca w rzędach oddalonych od siebie o 1 m, sadząc rośliny co 0,5 m w rzędzie. Aby rozsada dobrze się przyjęła, konieczne jest jej podlewanie w pierwszych dniach po posadzeniu. Późniejsze nawadnianie roślin też jest ważne, ponieważ kiwano ma duże wymagania wodne, choć znosi okresowe niedobory wody. Szczególnie ważne jest podlewanie w okresie suszy oraz podczas kwitnienia i zawiązywania owoców – gdy wody brakuje, rośliny reagują zrzucaniem kwiatów i zawiązków owoców.
Podczas wzrostu kiwano należy systematycznie odchwaszczać i spulchniać wierzchnią warstwę gleby wokół roślin (ostrożnie, by nie uszkodzić korzeni). Zaleca się też zasilanie nawozami wieloskładnikowymi.

Kiwano kwitnie 6–8 tygodni od posadzenia rozsady do gruntu, a 2 tygodnie po kwitnieniu tworzą się na roślinie owoce. Należy je zebrać przed nadejściem przymrozków, ponieważ przemarznięte nie nadają się do jedzenia i łatwo gniją. Najsmaczniejsze są owoce nie do końca dojrzałe. Miąższ owoców ma smak ogórka połączonego z dynią albo banana; zjada się go na surowo albo dodaje do sałatek i deserów, jest też dobrym dodatkiem do napojów oraz potraw z ryb i owoców morza. Owoce kiwano można przechowywać nawet kilka miesięcy w temperaturze pokojowej.

Opracowanie: Redakcja serwisu
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.