Kiwano = ogórek kolczasty - Cucumis metuliferus

2022-04-24 16:55

Kiwano, zwany ogórkiem kolczastym bądź ogórkiem rogatym, pochodzi z ciepłych rejonów Afryki. Nazwa rośliny pochodzi od owoców kiwi i banana. Świeże owoce kiwano można kupić w supermarketach (są w ofercie owoców egzotycznych).

Kiwano
Autor: www.thinkstockphotos.com Kiwano

Kiwano jest pnącą rośliną jednoroczną, ma niepozorne, jasnożółte kwiaty, a liście są podobne do liści ogórka. Jadalne owoce kiwano mają owalny kształt i około 10 cm długości. Skórkę owocu, która początkowo jest marmurkowozielona, a po dojrzeniu zmienia się na jaskrawopomarańczową, dość gęsto pokrywają kolce o ostrych zakończeniach. W zielonopomarańczowym miąższu znajdują się liczne nasiona.

Kiwano ma wysokie wymagania termiczne – przestaje rosnąć, gdy temperatura spada poniżej 15 st. Celsjusza, a zamiera, gdy jest niższa niż 5 st. C. W ogrodzie kiwano można uprawiać w gruncie, pamiętając by sadzić je dopiero gdy minie niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków i temperatura wzrośnie. Najlepiej uprawiać kiwano w szklarniach bądź foliowych tunelach. Kiwano jest pnączem i dlatego można je uprawiać przy podporach (podobnie jak ogórki).

Kiwano rozmnaża się przez nasiona (można je pozyskać z owoców kupionych w supermarketach). Nasiona wysiewa się na przełomie kwietnia i maja do niewielkich doniczek (średnicy około 10 cm), które wcześniej wypełnia się substratem torfowym (pH podłoża: 5,5–7). Aby nasiona lepiej wschodziły można doniczki przykryć folią. Do kiełkowania należy zapewnić temperaturę 21–26 st. C w dzień i 17–21 st. C nocą. Gotową rozsadę wysadza się do gruntu na przełomie maja i czerwca w rzędach oddalonych od siebie o 1 m, sadząc rośliny co 0,5 m w rzędzie. Aby rozsada dobrze się przyjęła, konieczne jest jej podlewanie w pierwszych dniach po posadzeniu. Późniejsze nawadnianie roślin też jest ważne, ponieważ kiwano ma duże wymagania wodne, choć znosi okresowe niedobory wody. Szczególnie ważne jest podlewanie w okresie suszy oraz podczas kwitnienia i zawiązywania owoców – gdy wody brakuje, rośliny reagują zrzucaniem kwiatów i zawiązków owoców.

Podczas wzrostu kiwano należy systematycznie odchwaszczać i spulchniać wierzchnią warstwę gleby wokół roślin (ostrożnie, by nie uszkodzić korzeni). Zaleca się też zasilanie nawozami wieloskładnikowymi.Kiwano kwitnie 6–8 tygodni od posadzenia rozsady do gruntu, a 2 tygodnie po kwitnieniu tworzą się na roślinie owoce. Należy je zebrać przed nadejściem przymrozków, ponieważ przemarznięte nie nadają się do jedzenia i łatwo gniją. Najsmaczniejsze są owoce nie do końca dojrzałe. Miąższ owoców ma smak ogórka połączonego z dynią albo banana; zjada się go na surowo albo dodaje do sałatek i deserów, jest też dobrym dodatkiem do napojów oraz potraw z ryb i owoców morza. Owoce kiwano można przechowywać nawet kilka miesięcy w temperaturze pokojowej.

Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby średnio wilgotna
Roślina ozdobna z owoców
Zimozielone Nie
Kategoria Warzywa
Podlewanie dużo
Barwa liści/igieł zielona
Pokrój pnący
Barwa kwiatów jasnożółta
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?