Facebook
Menu
Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane
Warzywa
lista roślin
fot: www.thinkstockphotos.com

Karczochy zwyczajne

Cynara scolymus
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: średnio
Pokrój:
Wysokość: do 2 m
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone: Nie
Stanowisko:
Barwa kwiatów:
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:
Roślina ozdobna z:

Galeria zdjęć:

Opis:

Karczochy zwyczajne to warzywo u nas mało popularne, dlatego rzadko można je spotykać w ogrodach. Mimo to karczochy zasługują na większą uwagę, ponieważ mają wysokie walory smakowe oraz cenne właściwości lecznicze.

Karczochy zwyczajne pochodzą z rejonów Morza Śródziemnego i mają dość szczególne wymagania uprawowe. Zarówno siewki, jak i dorosłe rośliny nie znoszą niskiej temperatury, dlatego powinny być uprawiane z rozsady, a do gruntu wysadzane po przejściu wiosennych przymrozków. Karczochy są roślinami wieloletnimi, jednak w naszym klimacie traktuje się je jako jednoroczne, gdyż ich karpy nie przetrwają zimy w gruncie i trudno przechowują się w pomieszczeniach.

Ponieważ karczochy należą do roślin spotykanych dość rzadko, trudno jest zdobyć ich rozsadę. Najlepiej przygotować ją we własnym zakresie. Bardzo wczesną wiosną (w marcu) nasiona karczochów wysiewa się po kilka do pojedynczych, niewielkich doniczek wypełnionych ziemią torfową i umieszcza je w ciepłym i widnym pomieszczeniu (optymalna temperatura wynosi około 20 st. C). Po wzejściu nasion siewki się przerywa, pozostawiając w każdej doniczce tylko jedną, najsilniejszą roślinę. Aby nie czekać zbyt długo na wzejście nasion, należy je wcześniej podkiełkować lub namoczyć w wodzie.
Podrośnięte karczochy wysadza się do gruntu w połowie maja, zachowując rozstaw 1–1,5 x 1–1,5 m. Warzywo najlepiej rośnie na glebach żyznych, próchniczych i głęboko uprawionych. Ponieważ karchochy mają dość wysokie wymagania pokarmowe, przed ich posadzeniem warto wzbogacić podłoże mieszanką nawozów mineralnych o podwyższonej zawartości azotu, a dla roślin przeznaczać stanowisko w pierwszym roku po oborniku.

Karczochy w zależności od warunków pogodowych mogą owocować od sierpnia do października. Do zbioru nadają się duże, wyrośnięte pąki kwiatowe, które nie zdążyły się jeszcze rozwinąć. Ścina się je wraz z fragmentem łodygi i przeznacza do bezpośredniego spożycia lub przechowuje przez kilka dni w chłodnym pomieszczeniu. Jadalną częścią rośliny jest głównie dno kwiatowe, które zawiera najwięcej wartości odżywczych i jest delikatniejsze od twardych, zdrewniałych łusek zewnętrznych.

Karczochy nadają się jednak nie tylko do celów kulinarnych, ale także ozdobnych. Dorastają do około 2 m wysokości i tworzą piękną, rozłożystą rozetę dużych, mocno powcinanych, zielonych liści. Na szczycie sztywnego pędu rozwijają atrakcyjne, fioletowoniebieskie kwiaty (o ile nie zostaną wcześniej ścięte), przypominające wyglądem osty. Rośliny mogą być wspaniałą ozdobą rabaty, a ich kwiaty nadają się do suszenia, gdyż dobrze zachowują barwę.

Tekst: Katarzyna Józefowicz
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.