Facebook
Menu
Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane
Warzywa
lista roślin
fot: www.thinkstockphotos.com

Kapusta włoska

Brassica oleracea var. sabauda
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: dużo
Pokrój:
Wysokość:
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone:
Stanowisko:
Barwa kwiatów:
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:
Roślina ozdobna z:

Galeria zdjęć:

Opis:

Kapusta włoska to odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Jest rośliną dwuletnią, ale uprawiana jest jako roślina jednoroczna. W pierwszym roku wytwarza skrócony pęd – zwany głową – okryty dużymi, zielonymi i pomarszczonymi liśćmi o okrągłym kształcie. Liście są pokryte woskowym nalotem. Młode liście kapusty włoskiej tworzą rozetę, ale z czasem zwijają się i zachodząc jeden na drugi tworzą główkę. W drugim roku wegetacji kapusta włoska wytwarza pędy kwiatostanowe (o wysokości do 1,5 m). Po zapyleniu żółtych kwiatów powstają owoce – łuszczyny z kilkoma czarnobrunatnymi nasionami wewnątrz.
Kapusta włoska to warzywo niskokaloryczne – zawiera witaminy A, B1, B 2, B6, C oraz sole mineralne (magnez, żelazo, sód, potas, wapń, fosfor). Kapusta włoska może być gotowana, duszona, kiszona albo spożywana na surowo.
Kapustę włoską uprawia się w pierwszym roku po oborniku. Nie należy sadzić jej w tym samym miejscu częściej niż co cztery lata. Kapusta włoska może być uprawiana po warzywach strączkowych, korzeniowych bądź po pomidorach.
Najlepsza gleba do uprawy kapusty włoskiej powinna być żyzna, przepuszczalna i dostatecznie wilgotna, o odczynie obojętnym (pH 6,2-7,0). System korzeniowy kapusty włoskiej jest głęboki (dochodzi do 1,5 m głębokości).
Optymalna temperatura wzrostu dla kapusty włoskiej wynosi 15–18 st. C, a minimalna: 5 st. C. Rozsada kapusty włoskiej – jeśli została uprzednio zahartowana – wytrzymuje przymrozki do minus 5 st. C. Kapusta włoska ma wysokie wymagania dotyczące światła i zaopatrzenia w odę. Największe zapotrzebowanie na wilgoć kapusta ma w fazie zawiązywania głów, gdy przyrost liści jest największy. Głowy kapusty włoskiej zawiązują się w warunkach dnia krótkiego.
Rozsadę odmian wczesnych sadzi się do gruntu w marcu, odmian średnio wczesnych – w kwietniu, a odmian średnio późnych (tzw. letnich) – w maju i czerwcu. Termin zbioru: odmiany wczesne: kwiecień–maj, odmiany średnio wczesne: czerwiec–lipiec, odmiany średnio późne: od czerwca do września.

Opracowanie: Redakcja serwisu
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.