Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Seler naciowy

Seler naciowy

Bób

Bób

Szparag

Szparag

Dynia

Dynia zwyczajna

Warzywa
lista roślin
fot: photos.com

Kapusta warzywna brukselka = brukselka

Brassica oleracea var. gemmifera
Kategoria: Warzywa
Podlewanie:
Pokrój:
Wysokość: 50 cm - 1 m
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone:
Stanowisko:
Barwa kwiatów:
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:
Roślina ozdobna z: owoców

Galeria zdjęć:

  • Brukselka
    Fot: photos.com
Opis:

Kapusta warzywna brukselka, potocznie zwana brukselką, to popularne warzywo, którego częścią jadalną są małe główki. Brukselka to odmiana botaniczna kapusty warzywnej, należy do rodziny kapustowatych.
Brukselka to roślina dwuletnia. Na początku wzrostu tworzy rozetę dużych, zielonych, gładkich liści, potem rośnie w górę, tworząc grubą, dobrze ulistnioną łodygę, która dorasta do 50–100 cm wysokości (odmiany wysokie wymagają podpórek). Na łodydze w kątach liści tworzą się małe główki, które są silnie skróconymi pędami bocznymi. Na szczycie łodygi wyrasta rozeta dużych liści. W drugim roku wegetacji brukselka wytwarza pęd kwiatostanowy o wysokości nawet do 150 cm. Kwiaty wyrastają z wierzchołka łodygi i pędów bocznych.

Stanowisko do uprawy brukselki powinno być słoneczne (w miejscach zacienionych główki źle się zawiązują). Najlepsze dla brukselki są gleby żyzne, o obojętnym pH, dość lekkie i zasobne w składniki pokarmowe, ale warzywo urośnie także na glebach cięższych. Optymalna temperatura wzrostu dla brukselki wynosi 12–18 stopni Celsjusza, przy wysokiej temperaturze brukselka tworzy luźne główki. Brukselka dobrze znosi niską temperaturę, a nawet mróz (przemrożone warzywo jest smaczniejsze, ponieważ zawiera mniej gorzkich substancji).

Brukselki nie można uprawiać po innych warzywach kapustnych oraz po ogórkach i dyni. Najczęściej uprawia się ją jako poplon (na przykład po sałacie, rzodkiewce, grochu czy fasoli).
Nasiona brukselki wysiewa się na rozsadniku w kwietniu, a rozsadę sadzi na miejsce stałe w czerwcu (w rozstawie 60 x 70 cm). Po posadzeniu rośliny trzeba przez miesiąc codzienne podlewać.
W połowie września, gdy w górnej części pędu główki są już zawiązane, a w dolnej części pędu główki mają około 2 cm średnicy, należy przeprowadzić zabieg ogławiania, który polega na odcięciu wierzchołku pędu. Spowoduje to równomierne dojrzewanie główek, w konsekwencji zwiększając plon.
Zbiór brukselki przeprowadza się późną jesienią zrywając główki sukcesywnie w miarę ich dorastania, zaczynając od tych rosnących najniżej.

Tekst: Magdalena Michalak
Tagi: warzywo
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.