Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Cykoria sałatowa

Cykoria sałatowa

Rabarbar dłoniasty

Rabarbar dłoniasty

Por

Por

Rabarbar

Rabarbar ogrodowy = rzewień ogrodowy

Warzywa

lista roślin
fot: www.thinkstockphotos.com

Kapusta głowiasta czerwona

Brassica oleracea var. capitata f. rubra
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: dużo
Pokrój:
Wysokość:
Barwa liści/igieł: fioletowoczerwona
Zimozielone:
Stanowisko:
Barwa kwiatów:
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:
Roślina ozdobna z:

Opis:

Kapusta czerwona to jedna z form kapusty głowiastej, popularnie uprawiane niskokaloryczne warzywo, które zawiera wiele cennych  składników odżywczych, m.in. witaminy (A, E, z grupy B, C), mikro- i makroelementy (sód, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo), flawonoidy. Swój fioletowoczerwony kolor kapusta czerwona zawdzięcza przede wszystkim antocyjanom czyli przeciwutleniaczom, które wykazują właściwości przeciwzapalne, ochronne oraz antynowotworowe. Sok czerwonej kapusty, podobnie jak kapusty białej, wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, łagodzi obrzęki i potłuczenia, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu oraz działa leczniczo przy owrzodzeniach układu pokarmowego.
Kapusta czerwona wymaga gleby żyznej, niezbyt ciężkiej, ale która zatrzymuje wilgoć, o pH 6,0-7,5. Kapustę czerwoną można uprawiać jako plon główny bądź jako poplon. Nie należy jej sadzić w tym samym miejscu po innych warzywach kapustnych oraz warzywach rzepowatych. Po sobie może być uprawiana nie częściej niż co 4 lata. Po kapuście można uprawiać jako poplon burak ćwikłowy, szpinak, sałaty.
Kapusta czerwona jest najczęściej uprawiana z rozsady. Do przygotowania rozsady nasiona odmian wczesnych wysiewa się w połowie lutego, a odmian średnio późnych i późnych pod koniec kwietnia. Rozsadę sadzi się w rozstawie 50x40 cm. Można też kupić rozsadę gotową.
Podczas wzrostu kapustę należy podlewać i nawozić (2–3 razy co około trzy tygodnie, a odmiany późne 4 razy). Ziemię na grządkach z kapustą należy co jakiś czas nieco spulchnić i systematycznie usuwać chwasty.
Główki kapusty czerwonej zbiera się w momencie, gdy osiągną wielkość charakterystyczną dla odmiany. Odmiany późne zbiera się w październiku–listopadzie, przed nadejściem mrozów (kapusta czerwona znosi przymrozki do –5 stopni C).

Galeria zdjęć:

  • Kapusta czerwona
    Fot: www.thinkstockphotos.com
Tekst: Magdalena Michalak
Tagi: kapusta, warzywo
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.