Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Kapusta czerwona

Kapusta głowiasta czerwona

Pietruszka naciowa

Pietruszka naciowa

Jarmuż

Jarmuż

Endywia

Cykoria endywia = endywia

Warzywa
lista roślin
fot: photos.com

Kalarepa

Brassica oleracea var. gongylodes
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: dużo
Pokrój: wzniesiony
Wysokość: 20 cm - 30 cm
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone: Nie
Stanowisko:
Barwa kwiatów:
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:
Roślina ozdobna z: owoców

Galeria zdjęć:

  • Kalarepa
    Fot: photos.com
  • Kalarepa
    Fot: photos.com
Opis:

Kalarepa warzywo

Kalarepa jest odmianą kapusty. Kalarepa to roślina dwuletnia. Jadalną częścią rośliny jest łodyga, która ma łagodny, charakterystyczny smak. Kalarepa zawiera witaminy C, A, E, B, K, ma duże wartości odżywcze i smakowe, liście rośliny są bogate w sole mineralne i witaminy.

Inne kapusty:

Kalarepa uprawa

Kalarepa jest uprawiana z rozsady – wskazany jest wysiew w szklarni już w drugiej połowie lutego, rozsadę sadzi się do gruntu w drugiej połowie kwietnia. Rozsadę kalarepy sadzi się ją płytko.
Kalarepa preferuje stanowiska słoneczne. Idealna temperatura wzrostu dla kalarepy to 12–18 st.C. Pierwsze zbiory: pod koniec maja.

>>Przeczytaj też: Uprawa kalarepy w ogrodzie. KALAREPA w przydomowym ogrodzie warzywnym

Odmiany kalarepy

  • ‘Gabi’ – odmiana wczesna, polecana do uprawy wiosennej i jesiennej pod osłonami. Najlepiej spożywać ją bezpośrednio po zbiorze. Okres wegetacji wynosi 40 dni. Skórka gładka i delikatna.
  • ‘Wiedeńska Biała’ – odmiana wczesna, o jasnozielonych, soczystych zgrubieniach. Bogata w witaminę C, wapń i żelazo. Przeznaczona do bezpośredniego spożycia tuż po zbiorze. Wysiew w lutym i marcu, zbiór od czerwca do września.
  • ‘Delikates Biała’ – odmiana średnio wczesna. Zbiór w lecie lub na jesień. Miąższ bardzo smaczny i soczysty, Szybko dojrzewająca. Gotowa do spożycia po 35–45 dniach od wysadzenia w pole. Preferuje ziemie żyzną i próchniczą.
  • ‘Alka’ – odmiana średnio późna, o charakterystycznej ciemnofioletowej barwie, miąższ soczysty, kruchy, późno drewniejący. Doskonała na mrożonki. Dobrze przechowuje się ją aż do późnej zimy. Wysiew od maja do czerwca, sadzenie od czerwca do lipca. Zbiór: we wrześniu i październiku.
>>Przeczytaj też: Współrzędna uprawa warzyw: jakie warzywa sadzić obok siebie

 

Tekst: Agata Krzepińska
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.