Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Jarmuż

Jarmuż

Szpinak

Szpinak warzywny

Ogórek

Ogórek zwyczajny

Chrzan pospolity

Chrzan pospolity

Warzywa
lista roślin
fot: photos.com

Cykoria sałatowa

Cichorium intybus var. foliosum
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: średnio
Pokrój:
Wysokość:
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone: Nie
Stanowisko:
Barwa kwiatów:
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:
Roślina ozdobna z: liści/igieł

Galeria zdjęć:

  • Cykoria sałatowa
    Fot: photos.com
Opis:

Cykoria sałatowa to odmiana cykorii podróżnik. Jest warzywem liściastym, które tworzy wydłużone główki koloru biało-żółtego, o lekko gorzkawym smaku, bogate w składniki odżywcze.

Cykoria  sałatowa

Cykoria sałatowa to roślina dwuletnia, która w pierwszym roku wytwarza rozetę liści oraz duży, zgrubiały i mięsisty korzeń spichrzowy. W drugim roku z tego korzenia w procesie pędzenia powstaje główka cykorii sałatowej, będąca w rzeczywistości zawiązkiem pędu kwiatowego okrytego liśćmi.

>>Przeczytaj też: Warzywa na letnie poplony. Jakie warzywa uprawiać jako poplon

Cykoria uprawa

Najlepsza do uprawy cykorii sałatowej jest gleba żyzna, próchnicza, przepuszczalna, o odczynie obojętnym (nie należy nawozić jej obornikiem tuż przed siewem).
Cykorię sałatową uprawia się z nasion wysiewanych pod koniec maja lub na początku czerwca, na głębokość około 1,5 cm, punktowo (co 8 do 10 cm), w rzędy oddzielone od siebie o 30–40 cm.
W czasie kiełkowania i wzrostu siewek cykoria wymaga dużo wody, dlatego trzeba ją regularnie podlewać, zwłaszcza w czasie suszy. Grządki z cykorią trzeba systematycznie odchwaszczać i spulchniać ziemię w międzyrzędziach. Zalecane jest także zasilanie roślin nawozem wieloskładnikowym.

>>Przeczytaj też: Cykoria sałatowa - jak uprawiać cykorię. Poradnik

Pędzenie cykorii

Korzenie do pędzenia zbiera się od końca września do późnej jesieni. Do pędzenia najlepsze są korzenie o średnicy 3–6 cm i długości około 20 cm. Od korzeni należy odciąć liście, pozostawiając około 2 cm nasady liści. Należy też odciąć korzenie boczne. Korzenie do pędzenia można przechować w chłodnym, ale zabezpieczonym przed mrozem pomieszczeniu, o wysokiej wilgotności powietrza (ponad 90 proc.), ułożone płasko w skrzynkach wypełnionych wilgotnym piaskiem.
Aby zacząć pędzenie cykorii korzenie umieszcza się pionowo w doniczkach wypełnionych ziemią ogrodową bądź mieszaniną piasku i torfu tak, aby resztki liści wystawały nad podłoże. Doniczki z posadzonymi korzeniami należy ustawić w zaciemnionym pomieszczeniu o temperaturze 10–20 st. Celsjusza. Ewentualnie można doniczki z wysadzonymi korzeniami zakryć, np. czarną folią bądź włókniną, aby nie dochodziło do nich światło. Między podłożem a nakryciem trzeba zachować odległość około 20 cm, aby główki mogły swobodnie rosnąć. Ziemia w doniczce powinna być stale wilgotna. Podczas pędzenia z korzenia w ciągu miesiąca wyrastają główki złożone ze ściśle przylegających do siebie liści. Ścina się je tuż nad ziemią.

Poznaj inne warzywa liściaste:

 

Tekst: Magdalena Michalak
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.