Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Brokuł

Brokuł

Seler korzeniowy

Seler zwyczajny

Ogórek

Ogórek zwyczajny

fasola zwyczajna

Fasola zwyczajna

Warzywa
lista roślin
fot: photos.com

Cebula zwyczajna

Allium cepa
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: dużo
Pokrój: wzniesiony
Wysokość: 30 cm - 40 cm
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone: Nie
Stanowisko:
Barwa kwiatów: zielonobiała
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia: VI - VII
Roślina ozdobna z: kwiatów

Galeria zdjęć:

Opis:

Cebula zwyczajna jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny czosnkowatych Alliaceae. Pochodzi z Azji Środkowej.

Łodyga cebuli jest bardzo skrócona, natomiast wytwarza łodygę pozorną, która jest skupieniem liści. Liście są częścią jadalną tego warzywa, mają zgrubiałe pochwy liściowe (białe, fioletowe, żółte – w zależności od odmiany) w dolnej części rośliny oraz zielone, rurkowate liście szczypioru w górnej.

Kwiaty pojawiają się w drugim roku. Cebula wytwarza wysokie pędy kwiatostanowe zakończone kulistymi baldachami złożonymi z licznych kwiatów pojedynczych. Owocem są torebki zawierające zwykle 6 trójgraniastych czarnych nasion.

Na rynku dostępnych jest wiele odmian różniących się wielkością, kolorem, smakiem i terminem zbioru, wśród nich popularne są: ‘Dako’,‘Rawska’,‘Wolska’, ‘Czerniakowska’, ‘Kutnowska’, ‘Sochaczewska’, ‘Warszawska’, ‘Żytawska’.

Ze względu na płytki system korzeniowy roślina jest wrażliwa na niedobór wody. Powinna być uprawiana nie częściej niż co 3–4 lata na tym samym stanowisku. Najwyższy plon cebuli uzyskuje się na glebach próchniczych, lessach, madach. Nie udaje się na gruntach podmokłych i kwaśnych (optymalnie 6,5–7,0 pH). Jest wrażliwa na brak w glebie składników pokarmowych takich, jak azot (brak wzrostu, żółknienie), fosfor (powolny wzrost), potas (brązowienie wierzchołków szczypioru).

Cebula posiada właściwości bakteriobójcze, które niestety traci po ugotowaniu. Zachowuje natomiast inne korzystne działania: hamuje zmiany miażdżycowe w układzie krwionośnym, składniki w niej zawarte potrafią rozłożyć fibrynę, nierozpuszczalne białko powstające w czasie krzepnięcia krwi (skrzepy), w dużym stopniu zapobiega negatywnym skutkom tłustej mięsnej diety. W stanie surowym jest ciężkostrawna i może nie być tolerowana przez niektóre osoby.

Opracowanie: Redakcja Wymarzonyogrod.pl
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.