Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Groch zwyczajny

Groch zwyczajny

Soczewica jadalna

Soczewica jadalna

Dynia

Dynia zwyczajna

Cykoria sałatowa

Cykoria sałatowa

Warzywa
lista roślin
fot: photos.com

Burak zwyczajny

Beta vulgaris
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: dużo
Pokrój:
Wysokość: 30 cm - 40 cm
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone: Nie
Stanowisko:
Barwa kwiatów:
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:
Roślina ozdobna z: liści/igieł

Galeria zdjęć:

Opis:

Burak zwyczajny jest rośliną dwuletnią z rodziny komosowatych Chenopodiaceae. Znane obecnie odmiany buraka uprawnego pochodzą od buraka dzikiego (Beta maritima), który do dziś rośnie na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach.

 

Burak zwyczajny warzywo

 

Burak jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. W pierwszym roku uprawy tworzy zgrubiałe, ciemnoczerwone (barwę nadają betacyjany), jadalne korzenie spichrzowe. W drugim roku uprawy pojawiają się pędy kwiatostanowe. Owoce buraka są zrośnięte po kilka w tzw. kłębek.

Liście buraka

Liście buraka ćwikłowego są zielono-czerwonawe, osadzone na długich, soczystych ogonkach. Młode liście, znane jako boćwina (botwina), są także jadalne.

>>Przeczytaj też: Warzywa korzeniowe nie rosną - dlaczego?

Korzeń buraka

Kształt korzenia (wydłużony, kulisty, płaskokulisty), jego wielkość i intensywność barwy zależy od odmiany (na rynku dostępnych jest wiele odmian). Korzeń buraka jest zasadotwórczy, zawiera białko, cukry, sole mineralne, witaminy z grupy B, witaminę C. Ma znaczenie dietetyczne dzięki dużej zawartości błonnika (wpływa dodatnio na trawienie) oraz dzięki zawartości kwasu jabłkowego, cytrynowego, winnego i szczawiowego.

>>Przeczytaj też: Uprawa buraków w ogrodzie. BURAKI w przydomowym ogrodzie warzywnym

Burak uprawa

 

Buraki są wrażliwe na niedobór boru i magnezu, dlatego należy zasilać je nawozami zawierającymi te mikroelementy. Trzeba pamiętać o płodozmianie: nie uprawia się buraków w kolejnym roku po sobie i po szpinaku.

>>Przeczytaj też: Jak prowadzić ekologiczny warzywnik - najważniejsze pytania i odpowiedzi

Burak zwyczajny ma duże wymagania świetlne i wodne, udaje się na każdej glebie odpowiedniej do uprawy warzyw. Uprawia się go z siewu do gruntu w miejsce stałe. Nasiona wysiewa się od początku kwietnia do połowy czerwca (nasiona kiełkują w temperaturze 8 st. C). Jeśli wysiane zostały za gęsto, to należy po wzejściu przerzedzić je. Okres wzrostu trwa 3–4 miesiące. Młode korzenie do wczesnego spożycia można wyrywać w miarę ich dorastania do odpowiedniej wielkości. Korzenie przeznaczone na użytek jesienny lub zimowy (do przechowywania) zbiera się we wrześniu i październiku. Podczas zbioru trzeba uważać żeby nie okaleczyć korzeni, ponieważ uszkodzone tracą dużo soku i źle się przechowują. Przy zbiorze liście ukręca się.

Poznaj inne warzywa korzeniowe:

 

 

Opracowanie: Redakcja Wymarzonyogrod.pl
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.