Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Kapusta czerwona

Kapusta głowiasta czerwona

Pietruszka naciowa

Pietruszka naciowa

Chrzan pospolity

Chrzan pospolity

Seler naciowy

Seler naciowy

Warzywa
lista roślin
fot: photos.com

Brokuł

Brassica oleracea var. botrytis italica
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: średnio
Pokrój:
Wysokość:
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone: Nie
Stanowisko:
Barwa kwiatów:
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:
Roślina ozdobna z:

Galeria zdjęć:

  • Brokuł
    Fot: photos.com
  • Brokuł
    Fot: photos.com
Opis:

Brokuł to warzywo podobne do kalafiora, od którego różni się silniejszym wzrostem, kształtem liści oraz kształtem i kolorem róży, która ma barwę zieloną bądź fioletową. Jadalna u brokuła jest zarówno róża główna, jak i róże boczne (wyrastające na bocznych pędach) oraz gruba, mięsista łodyga.
Brokuł to roślina jednoroczna. Jest smacznym i zdrowym i popularnym warzywem. Stanowisko do uprawy brokuła powinno być słoneczne, osłonięte od wiatru. Ziemia do uprawy brokuła powinna być żyzna, próchniczna, o pH 6,5-7. Brokuły nie lubią suszy, zawsze gdy długo nie padają deszcze i podłoże jest przesuszone, roślinę należy podlać.
Brokuły mają duże wymagania pokarmowe i dlatego dobrze uprawiać je w pierwszym roku po oborniku lub po zastosowaniu kompostu. Przed sadzeniem rozsady brokuła trzeba też zastosować nawozy mineralne. Brokuły można uprawiać w terminie wiosennym (jako przedplon), letnim bądź jesiennym (jako poplon). Nie należy uprawiać go na tym samym miejscu po innych warzywach kapustnych. Brokuły najczęściej uprawia się z rozsady, którą sadzi się do gruntu od marca do czerwca, w rozstawie 50 x 40 cm.
Brokuły zbiera się po około dziesięciu tygodniach od posadzenia. Róże należy zbierać przed kwitnieniem. Jesienią brokuły trzeba zebrać zanim zaczną się przymrozki, które powodują sczernienie i zmarznięcie warzywa.
Brokuły to warzywo cenne dla zdrowia. Zawierają wiele witamin, m.in. witaminę A, C, B1, B2, PP, a także sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor, chrom, magnez , potas). Poza tym brokuły zawierają beta-karoten. Podaje się, że brokuły maja właściwości antyrakowe.

Tekst: Magdalena Michalak
Tagi: warzywa, warzywo
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.