Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Sałata

Sałata

Rzodkiewka

Rzodkiewka

Marchew zwyczajna

Marchew zwyczajna

cebula zwyczajna

Cebula zwyczajna

Warzywa
lista roślin
fot: photos.com

Bób

Vicia faba
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: dużo
Pokrój:
Wysokość:
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone:
Stanowisko:
Barwa kwiatów:
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:
Roślina ozdobna z: owoców

Galeria zdjęć:

Opis:

Bób – roślina strączkowa

Bób to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych (Fabaceae), uprawiana jako warzywo i pasza dla zwierząt w wielu krajach świata, także w Polsce. Roślina strączkowa jest zasobna w łatwo przyswajalne białko roślinne, błonnik, fosfor, wapń, żelazo oraz witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina) i witamina C.
Owocem bobu jest strąk dorastający do około 12 cm długości i zwisający na roślinie w dół. Strąk zawiera 2–5 najczęściej jasnożółtych lub jasnozielonych nasion nerkowatego kształtu, długości do 35 mm, rozdzielonych gąbczastymi przegródkami.
Bób jest odporny na chłody, wytrzymuje przymrozki nawet do -5 st.C. Bób kiełkuje już w temperaturze 3-4 st.C, a optymalna temperatura wzrostu wynosi 18–22 st.C.

Bób – uprawa

Stanowisko do uprawy bobu powinno być słoneczne, ale może też być półcieniste, a gleba ciężka, gliniasta, wilgotna, bogata w próchnicę, o wysokiej wilgotności. Optymalny odczyn gleby dla bobu wynosi pH 6,5-7, gleba nie może być kwaśna. Na glebach lżejszych, piaszczystych, można uprawiać bób po nawiezieniu kompostem. Na glebach lżejszych bób uprawia się w pierwszym roku po oborniku, natomiast na glebach żyznych można go uprawiać w latach późniejszych po zastosowaniu obornika. Obornik stosujemy jesienią w dawce 30 kg/10 m2.

Bób – warzywo

Bobu nie zaleca się uprawiać po innych warzywach strączkowych, natomiast można go uprawiać po wszystkich innych warzywach.
Bób najczęściej jest uprawiany z nasion wysiewanych wprost do gruntu już pod koniec marca i na początku kwietnia, w rzędy oddalone od siebie o 40–50 cm. Nasiona wysiewa się gniazdowo, po 2–3 nasiona, co 20 cm, na głębokość 5–6 cm. Bób można też uprawiać z rozsady – ten sposób przyspiesza termin zbioru o około 2 tygodnie.

Bób dojrzewa w lipcu–sierpniu. Strąki zbieramy, gdy są duże i dojrzałe, a nasiona oraz zawiązek pędu i korzenia (cienki, podłużny znaczek w dolnej części nasiona) są zielone. Zawiązek czarny świadczy, że nasiona są przejrzałe.

Uprawa bobu

Bób należy regularnie podlewać, szczególnie w okresach bez deszczu. Po każdym podlewaniu i po deszczach glebę trzeba spulchnić. Grządki z bobem trzeba odchwaścić dwa razy: pierwszy raz po wzejściu roślin, a drugi przed kwitnieniem.


>>Przeczytaj też: Uprawa bobu w ogrodzie

Tekst: Magdalena Michalak
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.