Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Czosnek

Czosnek pospolity = czosnek zwyczajny

Rabarbar

Rabarbar ogrodowy = rzewień ogrodowy

Brukselka

Kapusta warzywna brukselka = brukselka

Kapusta biała

Kapusta głowiasta biała

Warzywa
lista roślin
fot: photos.com

Bób

Vicia faba
Kategoria: Warzywa
Podlewanie: dużo
Pokrój:
Wysokość:
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone:
Stanowisko:
Barwa kwiatów:
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:
Roślina ozdobna z: owoców

Galeria zdjęć:

Opis:

Bób – roślina strączkowa

Bób to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych (Fabaceae), uprawiana jako warzywo i pasza dla zwierząt w wielu krajach świata, także w Polsce. Roślina strączkowa jest zasobna w łatwo przyswajalne białko roślinne, błonnik, fosfor, wapń, żelazo oraz witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina) i witamina C.
Owocem bobu jest strąk dorastający do około 12 cm długości i zwisający na roślinie w dół. Strąk zawiera 2–5 najczęściej jasnożółtych lub jasnozielonych nasion nerkowatego kształtu, długości do 35 mm, rozdzielonych gąbczastymi przegródkami.
Bób jest odporny na chłody, wytrzymuje przymrozki nawet do -5 st.C. Bób kiełkuje już w temperaturze 3-4 st.C, a optymalna temperatura wzrostu wynosi 18–22 st.C.

Bób – uprawa

Stanowisko do uprawy bobu powinno być słoneczne, ale może też być półcieniste, a gleba ciężka, gliniasta, wilgotna, bogata w próchnicę, o wysokiej wilgotności. Optymalny odczyn gleby dla bobu wynosi pH 6,5-7, gleba nie może być kwaśna. Na glebach lżejszych, piaszczystych, można uprawiać bób po nawiezieniu kompostem. Na glebach lżejszych bób uprawia się w pierwszym roku po oborniku, natomiast na glebach żyznych można go uprawiać w latach późniejszych po zastosowaniu obornika. Obornik stosujemy jesienią w dawce 30 kg/10 m2.

Bób – warzywo

Bobu nie zaleca się uprawiać po innych warzywach strączkowych, natomiast można go uprawiać po wszystkich innych warzywach.
Bób najczęściej jest uprawiany z nasion wysiewanych wprost do gruntu już pod koniec marca i na początku kwietnia, w rzędy oddalone od siebie o 40–50 cm. Nasiona wysiewa się gniazdowo, po 2–3 nasiona, co 20 cm, na głębokość 5–6 cm. Bób można też uprawiać z rozsady – ten sposób przyspiesza termin zbioru o około 2 tygodnie.

Bób dojrzewa w lipcu–sierpniu. Strąki zbieramy, gdy są duże i dojrzałe, a nasiona oraz zawiązek pędu i korzenia (cienki, podłużny znaczek w dolnej części nasiona) są zielone. Zawiązek czarny świadczy, że nasiona są przejrzałe.

Uprawa bobu

Bób należy regularnie podlewać, szczególnie w okresach bez deszczu. Po każdym podlewaniu i po deszczach glebę trzeba spulchnić. Grządki z bobem trzeba odchwaścić dwa razy: pierwszy raz po wzejściu roślin, a drugi przed kwitnieniem.


>>Przeczytaj też: Uprawa bobu w ogrodzie

Tekst: Magdalena Michalak
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.