Galeria zdjęć:
Drzewa tej amerykańskiej odmiany charakteryzują się słabym wzrostem, tworzą niezbyt gęstą, stożkowatokulistą koronę. Zaczynają owocować wcześnie, zwykle w 3 roku po posadzeniu. Owocują przeważnie corocznie, dość obficie.
Odmiana wytrzymała na mróz, bez większych uszkodzeń wytrzymuje do -35°C, średnio wrażliwa na parcha jabłoni, wrażliwa na raka kory.
Kwitnienie, w zależności od pogody, przypada na koniec kwietnia i maj.
Odmiana obcopylna, odmiany zapylające to np. ‘Delikates’, ‘James Grieve’, ‘Szampion’.
Odmiana jesienna – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w pierwszych dniach września, nie opadają przed zbiorem. Ze względu na nierównomierne dojrzewanie owoców zaleca się zbiór dwukrotny. Owoce w przechowalni zachowują dobrą jakość do października, a przechowywane w chłodni są na rynku do listopada.
Jabłka są kuliste, spłaszczone, mają gładką, błyszczącą, cienką, jasnożółtą skórkę, z silnym, ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem, który pokrywa niemal całą jej powierzchnię. Na skórce widać silnie woskowany nalot i liczne, małe, jasnoszare przetchlinki. Owoce są duże lub średniej wielkości. Ich smaczny miąższ jest biały lub kremowobiały, soczysty, lekko aromatyczny, słodko-kwaśny. Jabłka po zbiorze są dość twarde, z czasem miękną.
Ze względu na słaby wzrost drzew oraz brak konieczności ich silnego cięcia, odmiana polecana do małych ogrodów przydomowych.