Galeria zdjęć:
Nowozelandzka odmiana, pochodzi ze skrzyżowania ‘Kidd’s Orange Red‘ i ‘Golden Delicious’. Jej drzewa rosną słabiej niż średnio, tworzą szeroką, stożkowatą, średnio zagęszczoną koronę. Wymaga dość silnego cięcia prześwietlającego na przedwiośniu. Zaczyna owocować dość wcześnie, zwykle w 3–4 roku po posadzeniu. Owocuje obficie i częściowo przemiennie.
Odmiana dość wrażliwa na mróz, ale bez większych uszkodzeń wytrzymuje temperaturę do -20°C, średnio wrażliwa na parcha jabłoni, i mało podatna na mączniaka. Kwitnienie, w zależności od pogody, przypada na koniec kwietnia i maj.
Odmiana obcopylna – do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa odmian zapylających, np: ‘Gloster’, ‘Golden Delicious’.
Odmiana późnozimowa – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą na przełomie września i października. Przed zbiorem nie opadają, a przetrzymane dłużej na drzewie wyrastają większe i nabierają intensywniejszego rumieńca na niemal całej powierzchni.
Owoce mają gładką, lśniącą, początkowo zielonkawożółtą, w miarę dojrzewania złocistożółtą skórkę, z paskowanym, marmurkowym, jaskrawym, szkarłatnoczerwonym rumieńcem. Stożkowate, wyraźnie żebrowane przy kielichu jabłka są średniej wielkości, przy obfitym owocowaniu mogą drobnieć – stąd zalecane przerzedzanie zawiązków. Ich bardzo smaczny miąższ jest kremowy, soczysty, drobnoziarnisty, kruchy i słodki.
W przechowalni owoce można przechować do grudnia, a w chłodni do marca.
Odmiana polecana do ogrodów przydomowych i działkowych, szczególnie w cieplejszych rejonach kraju.