Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

jabłoń 'Elise'

Jabłoń domowa 'Elise'

jabłoń 'Jonagold Decosta'

Jabłoń domowa 'Jonagold Decosta'

grusza 'Faworytka'= 'Klapsa'

Grusza 'Faworytka'= 'Klapsa'

Jabłoń 'Jomured'

Jabłoń domowa ‘Jomured’

Owocowe
lista roślin
fot: Agnieszka Mike-Jeziorska

Borówka czernica

Vaccinium myrtillus
Kategoria: Owocowe
Podlewanie:
Pokrój: kępiasty
Wysokość: 15 cm - 40 cm
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone: Nie
Stanowisko:
Barwa kwiatów: białoróżowa
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:
Roślina ozdobna z: owoców

Galeria zdjęć:

  • Borówka czernica
    Fot: Agnieszka Mike-Jeziorska
Opis:

Borówka czernica to niewielka krzewinka należąca do rodziny wrzosowatych (Ericaceae). W zależności od regionu Polski borówka czernicaznana jest pod różnymi nazwami: jagoda, czarna jagoda, ciemna jagoda, leśna jagoda, modra jagoda, borówka, czernica, czernina.
Borówka czernica nie jest uprawiana w ogrodach, jagodnikach czy sadach. Jest rośliną dzikorosnącą, rośnie prawie w całej Europie, w północnej Azji i zachodniej Ameryce Północnej. W Polsce borówka czernica występuje pospolicie jako element poszycia w lasach sosnowych i świerkowych oraz w lasach mieszanych.
Borówka czernica rozrasta się za pomocą podziemnych rozłogów, tworząc łany zwane jagodziskami lub borówczyskami. Pędy borówki czernicy są kanciaste, dorastają do 15-40 cm wysokości. Liście są zielone, sezonowe, jajowate lub eliptyczne. Kwiaty czarnej jagody są beczułkowate, białoróżowe, pojawiają się w maju. Są zapylane przez owady, roślina jest miododajna. Owocem jest  kulista, granatowoczarna jagoda, z silnym woskowym nalotem i ciemnym, mocno barwiącym miąższem. Owoce oraz liście borówki czernicy przypominają mały mirt – stąd łacińska nazwa myrtillus – mały mirt.
Owoce i liście borówki czernicy są stosowane w ziołolecznictwie i przemyśle spożywczym. Jagody są bardzo smaczne i zdrowe, jadane są na surowo i równie często wykorzystywane jako składnik przetworów, soków i wypieków.

Tekst: Paweł Romanowski
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.