Galeria zdjęć:
Tulbagia fioletowa prawdopodobnie pochodzi z Północnej Afryki. Jednak można ją spotkać w naturalnym środowisku także w Ameryce Południowej i w rejonach Morza Śródziemnego. W Polsce znajdują się tylko okazy uprawiane w celach ozdobnych, jednak jest dość mało znana na terenie naszego kraju. Tulbagia fioletowa to najpopularniejszy gatunek rodzaju Tulbagia. Inna nazwa rośliny to dziki czosnek lub czosnek społeczny. Należy do rodziny amarylkowatych (Amaryllaceae).
Tulbagia fioletowa - opis
Tulbagia fioletowa to roślina wieloletnia, cebulowa, o wzniesionym, wyprostowanym, lekko kępiastym pokroju. Dorasta maksymalnie do 30 cm wysokości. Ma długie, wąskie i pachnące liście w kolorze zielonym z białymi, delikatnymi paskami. Okres kwitnienia przypada od czerwca do sierpnia. Kwiaty są drobne, fioletowe lub różowe, zebrane w kwiatostany (główki). Cała roślina wydziela charakterystyczny zapach czosnku.
Tulbagia fioletowa - warunki uprawy
Tulbagia fioletowa preferuje stanowiska słoneczne lub ewentualnie półcieniste. Uprawa tej rośliny nie jest prosta. Lubi podłoże żyzne, zasobne w próchnicę, o umiarkowanej wilgotności i pH oscylującym w granicy 6,5-7,5. Niestety, słabo znosi mrozy w naszym klimacie, ale za to wytrzyma krótkotrwałe niedobory wody.
Tulbagia fioletowa - pielęgnacja
Odpowiednie podłoże, wystawa, umiarkowane podlewanie oraz regularne odchwaszczanie są kluczem do powodzenia w uprawie rośliny. Na tulbagię dobrze wpływa wzbogacanie nawozem mineralnym, od wiosny aż do lata. W okresie zimowym wymaga okrywania lub wykopywania cebul z podłoża i przechowywania ich w suchym i ciemnym miejscu (wiosną ponownie wysadza się je do gruntu). Roślinę rozmnaża się przez nasiona lub przez podział rośliny.
Tulbagia fioletowa - zastosowanie
Tulbagia fioletowa to dobre uzupełnienie rabat cebulowych. Doskonale prezentuje się pośród tulipanów i lilii. Sprawdza się również na skalniakach. Można ją sadzić w doniczkach - ten sposób uprawy jest polecany w naszym klimacie, wynika to z małej odporności rośliny na mróz (rośliny w doniczkach łatwej przechować przez zimę). Z racji swojego intensywnego i charakterystycznego zapachu odstrasza szkodniki roślin oraz krety, dlatego warto ją stosować zarówno w ogrodach, jak i na trasach czy balkonach. Roślina jest jadalna, w Afryce stosowana jako zamiennik czosnku pospolitego. Zawiera wiele cennych substancji, które mają działanie antygrzybiczne, antybakteryjne i antyoksydacyjne.