Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Logo wymarzone rośliny
Klub ogrodnika Forum
Baza roślin wyszukiwanie zaawansowane

Podobne rośliny

Rdestnica pływająca

Rdestnica pływająca

Calla palustris

Czermień błotna

Rudbekia błyskotliwa ‘Little Goldstar’

Rudbekia błyskotliwa odm. Sullivanta ‘Little Goldstar’ PBR

Krwawnica pospolita

Krwawnica pospolita

Byliny
lista roślin
fot: www.thinkstockphotos.com

Ciemiernik cuchnący

Helleborus foetidus
Kategoria: Byliny
Podlewanie: średnio
Pokrój: krzewiasty
Wysokość: 50 cm
Barwa liści/igieł: zielona
Zimozielone: Tak
Stanowisko:
Barwa kwiatów: zielonokremowa
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia: II - IV
Roślina ozdobna z: kwiatów, liści/igieł

Galeria zdjęć:

Opis:

Ciemiernik cuchnący to niewymagająca bylina należąca do rodziny jaskrowatych. Największą ozdobą rośliny są zimozielone liście oraz rozwijające się o nietypowej porze roku, dzwonkowate kwiaty.
Ciemiernik cuchnący dorasta do około 50 cm wysokości, tworząc ponad ziemią dużą rozetę wąskich, lancetowatych, ciemnozielonych liści, zebranych po kilka na szczycie długiego ogonka liściowego. Ich kształt przypomina wyglądem liść palmy - z tego powodu ciemiernik cuchnący może stanowić w ogrodzie interesujący akcent dekoracyjny.
Pod koniec stycznia i w lutym z wnętrza rozety wyrastają sztywne, wyprostowane i grube pędy kwiatostanowe, na szczycie których rozwijają się bardzo liczne, niewielkie, dzwonkowate kwiaty o zielonkawych, czerwono obrzeżonych płatkach. Kwiaty zebrane są w gęste, wiechowate kwiatostany - wyglądają bardzo okazale, szczególnie na tle białego śniegu i zielonych liści.

Wymagania ciemiernika cuchnącego nie są wysokie. Do prawidłowego wzrostu i rozwoju, roślina oczekuje jedynie wapiennego, lekko wilgotnego i przepuszczalnego podłoża oraz ocienionego stanowiska. Dobrze znosi niską temperaturę i nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Warto jednak pamiętać, że jest to roślina trująca, dlatego należy obchodzić się z nią ostrożnie.

Ciemiernik cuchnący na początku lata zawiązuje bardzo liczne nasiona i daje obfity samosiew, dlatego wysiew nasion to podstawowy sposób rozmnażania tego gatunku. Dojrzałe nasiona należy jednak wysiać zaraz po zbiorze, gdyż szybko tracą zdolność kiełkowania. W przypadku ciemiernika cuchnącego, rozmnażanie roślin przez podział stosuje się rzadko, gdyż jego korzenie są bardzo wrażliwe na uszkodzenia.

Ciemiernik cuchnący najładniej wygląda w jednogatunkowych grupach, posadzony w towarzystwie drzew i krzewów ozdobnych. Idealnie nadaje się również do uprawy w ogrodach naturalistycznych. Decydując się na uprawę ciemiernika cuchnącego, warto pamiętać, że zapach rośliny wcale nie jest tak intensywny i nieprzyjemny, jak sugeruje to nazwa. Gatunek zawdzięcza ją głównie szczególnemu aromatowi, jaki wydzielają jego wysuszone korzenie. Mimo to w zależności od indywidualnej wrażliwości, aromat liści i kwiatów czasami również może być uznany za nieprzyjemny.

Tekst: Katarzyna Józefowicz
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.